izpis_h1_title_alt

Vpliv klimatskih sprememb na pridelavo ter količino in kakovost grozdja in vina sorte Vitis vinifera 'Chardonnay'
ID Istenič, Mark (Avtor), ID Rusjan, Denis (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,81 MB)
MD5: 1B8008B70DF5B011CF3CED010217BDAE

Izvleček
'Chardonnay' je zelo znana francoska sorta vinske trte in je razširjena tako v Sloveniji kakor po celem svetu. Vendar se je pridelava tega grozdja spremenila zaradi vedno večjega vpliva klimatskih sprememb. Klimatske spremembe so vsi odkloni od predvidenih globalnih vremenskih pojavov, ki so z veliko verjetnostjo posledica človekovega delovanja. Klimatske spremembe vplivajo na porazdelitev padavin, temperaturo zraka in nekaterih naravnih pojavov, kot sta toča in pozeba. Spremenjeno okolje pa predstavlja problem vinogradnikom in vinarjem, saj morajo ukrepe in delo v vinogradu vse bolj prilagajati hitro spreminjajočem vremenu. Z določenimi ampelotehničnimi ukrepi lahko vplivajo na količino ter kakovost grozdja. S 35 % zmanjšano količino trti dostopne vode se količina grozdja pri sorti 'Chardonnay' zmanjša le za 9 %. Tudi z določenimi tehnikami, kakor sta razlistanje in redčenje grozdja, lahko vplivajo na kemično sestavo jagode. Razlistanje sorte 'Chardonnay' poveča vsebnost sladkorjev za 8,1 % ter za 23,5 % zmanjša vsebnost skupnih kislin. Pomemben dejavnik, ki vpliva na kakovost grozdja, je tudi čas trgatve. Predčasna trgatev omogoča pridelavo vin z manjšo vsebnostjo alkohola, če pa se trgatev opravi ponoči, ko je temperatura grozdja nižja, se lahko pričakuje prijetnejšo aromo vina. Vse te tehnike so uporabne, da omogočimo pridelavo grozdja in vina sorte 'Chardonnay' tudi v toplejšem okolju.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:klimatske spremembe, Chardonnay, pridelava, vinogradništvo, ukrepi, količina, kakovost
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[M. Istenič]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-110402 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:634.8:551.583(043.2)
COBISS.SI-ID:9288313 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:14.09.2019
Število ogledov:2264
Število prenosov:271
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The impact of climate change on the production, quantity and quality of grape and wine of the grapevine Vitis vinifera 'Chardonnay'
Izvleček:
'Chardonnay is a well known grapevine which originated in France. This grapevine can be found in Slovenia as well as the rest of the world. But the production of this grape is changing on behalf of climate change. The term climate change is used when describing irregular weather patterns, which are caused by human interaction. Climate change impacts the distribution of rainfall, air temperature, hail and frost. This new environment is a problem for winegrowers and winemakers, because they will have to adapt the process of growing grapes and winemaking practices. A 35 % deficit irrigation water showed a decrease in yield of the sort ‘Chardonnay’ by 9 %. With some practices like defoliation and grape thinning, we can also affect the chemical composition of grapes. Defoliation of the sort ‘Chardonnay’ led to an increase of the concentration of residual sugars by 8,1 %, while the concentration of total titratable acids decreased by 23,5 %. An important factor is also the timing of harvest. Premature harvest leads to a wine with a smaller amount of alcohol, but if the harvest is done during the night where the temperatures are lower, a more pleasant aroma of wine is expected. All of these techniques can be applied to make wine from the sort ‘Chardonnay’ even in a warmer environment.

Ključne besede:climate change, Chardonnay, production, viticulture, measures, quantity, quality

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj