Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Določanje kofeina v prehranskih dopolnilih
ID
Šenica, Leja
(
Avtor
),
ID
Zupančič, Tatjana
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(763,59 KB)
MD5: 5CF9377D0FAE9A9405B6F21B436670DA
Galerija slik
Izvleček
Na trgu je na voljo veliko število prehranskih dopolnil in napitkov, ki vsebujejo kofein. Kofein je naravni alkaloid, ki ga najdemo v listih, plodovih in semenih mnogih rastlin. Ljudje ga radi uživajo zaradi njegovega poživljajočega učinka, ki zmanjšuje utrujenost in zaspanost. V diplomskem delu sem določala vsebnost kofeina v prehranskih dopolnilih in različnih pijačah oziroma kavah in čaju. Za določanje kofeina sem uporabila reverzno-fazno tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti z UV detektorjem. Tekom eksperimentalnega dela sem preverila tudi ponovljivost kromatografske metode. Prišla sem do zaključka, da največ kofeina vsebuje prehransko dopolnilo Guarana natural energy, najmanj pa zeleni čaj.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
HPLC
,
kofein
,
prehranska dopolnila
,
topli napitki
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:
2019
PID:
20.500.12556/RUL-109507
COBISS.SI-ID:
1538312387
Datum objave v RUL:
04.09.2019
Število ogledov:
2451
Število prenosov:
837
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŠENICA, Leja, 2019,
Določanje kofeina v prehranskih dopolnilih
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 24 marec 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=109507
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Determination of caffeine in dietary supplements
Izvleček:
A large number of dietary supplements and beverages containing caffeine are available on the market. Caffeine is a natural alkaloid found in leaves, fruits and seeds of many plants. People like to drink caffeine because of its stimulating effect, which reduces exhaustion and sleepiness. In this diploma thesis I aimed to determine the caffeine content in various dietary supplements and drinks (coffee and tea). A reversed-phase high performance liquid chromatography with UV detector was used for determination of caffeine. I also checked repeatability of the chromatographic method. I came to conclusion that Guarana natural energy supplement contains the most caffeine, while green tea turned out to be the least caffeinated.
Ključne besede:
HPLC
,
caffeine
,
dietary supplements
,
hot beverages
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
ǂThe ǂorigin of Zn-Pb-Ag ore deposit Bashibos
Sedimentary record of Holocene transgression and tectonic activity in the Gulf of Trieste
geochemical and mineralogical composition of Ložnica creek sediments, Pohorje Mts.
geophysical surveys of surface and subsurface karst features using a low-frequency ground penetrating radar with an emphasis on caves and dolines
transport mechanisms and depositional processes of Quaternary slope deposit in Rebrnice area
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Holistic approach to geochemistry of solid inorganic particles in urban environment
Nazaj