Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Določanje kofeina v prehranskih dopolnilih
ID
Šenica, Leja
(
Avtor
),
ID
Zupančič, Tatjana
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(763,59 KB)
MD5: 5CF9377D0FAE9A9405B6F21B436670DA
Galerija slik
Izvleček
Na trgu je na voljo veliko število prehranskih dopolnil in napitkov, ki vsebujejo kofein. Kofein je naravni alkaloid, ki ga najdemo v listih, plodovih in semenih mnogih rastlin. Ljudje ga radi uživajo zaradi njegovega poživljajočega učinka, ki zmanjšuje utrujenost in zaspanost. V diplomskem delu sem določala vsebnost kofeina v prehranskih dopolnilih in različnih pijačah oziroma kavah in čaju. Za določanje kofeina sem uporabila reverzno-fazno tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti z UV detektorjem. Tekom eksperimentalnega dela sem preverila tudi ponovljivost kromatografske metode. Prišla sem do zaključka, da največ kofeina vsebuje prehransko dopolnilo Guarana natural energy, najmanj pa zeleni čaj.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
HPLC
,
kofein
,
prehranska dopolnila
,
topli napitki
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:
2019
PID:
20.500.12556/RUL-109507
COBISS.SI-ID:
1538312387
Datum objave v RUL:
04.09.2019
Število ogledov:
2455
Število prenosov:
837
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŠENICA, Leja, 2019,
Določanje kofeina v prehranskih dopolnilih
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 25 marec 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=109507
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Determination of caffeine in dietary supplements
Izvleček:
A large number of dietary supplements and beverages containing caffeine are available on the market. Caffeine is a natural alkaloid found in leaves, fruits and seeds of many plants. People like to drink caffeine because of its stimulating effect, which reduces exhaustion and sleepiness. In this diploma thesis I aimed to determine the caffeine content in various dietary supplements and drinks (coffee and tea). A reversed-phase high performance liquid chromatography with UV detector was used for determination of caffeine. I also checked repeatability of the chromatographic method. I came to conclusion that Guarana natural energy supplement contains the most caffeine, while green tea turned out to be the least caffeinated.
Ključne besede:
HPLC
,
caffeine
,
dietary supplements
,
hot beverages
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Določevanje nikotinamida mononukleotida v prehranskih dopolnilih
Optimizacija HPLC metode za določanje antioksidantov v polimerih
Razvoj kromatografske metode za določanje fenolnih spojin v medu
Uporaba kromatografije z mešanimi režimi za določevenje ioniziranih farmacevtskih učinkovin
Določanje aldehidov v notranjih prostorih s pasivnimi vzorčevalniki
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Primerjava lastnosti HPLC kolon polnjenih z različnimi nosilci
Določanje glutaminske kisline v prehrambenih izdelkih s tekočinsko kromatografijo
Nazaj