Podrobno

Obogatitev pijač s prehransko vlaknino
ID Petrovčič, Nina (Avtor), ID Bertoncelj, Jasna (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,03 MB)
MD5: 768CCF11132A86792AA87C1572202734

Izvleček
Namen dela je bil preučiti vpliv dodatka prehranske vlaknine v pijače na senzorično sprejemljivost pri mlajših potrošnikih-študentih. V senzorično ocenjevanje smo vključili kavo z mlekom in pomarančni nektar z dodatkom gumi arabike ter komercialnega pripravka NUTRIOSE®. Prehransko vlaknino smo v pijače dodali v količini, ki zadostuje za označevanje izdelka s prehransko trditvijo »vir prehranske vlaknine«. Študenti so največje spremembe v intenzivnosti senzoričnih lastnosti zaznali pri vzorcih pijač z dodatkom gumi arabike, vzorci z dodatkom NUTRIOSE® pa so bili pri ocenjevanju intenzivnosti senzoričnih lastnosti primerljivi s kontrolnimi vzorci (kava z mlekom in pomarančni nektar brez dodatka prehranske vlaknine). Najbolj všečna vzorca pijač sta bila sodelujočim študentom kontrolna vzorca brez dodane prehranske vlaknine, najmanj všečna pa kava z mlekom in pomarančni nektar z dodatkom gumi arabike. V vzorcih pijač smo na koncu z encimsko-gravimetrično metodo dodatno preverili vsebnost prehranske vlaknine, ki je v vseh z vlaknino obogatenih vzorcih zadostovala za označevanje pijač s trditvijo »vir prehranske vlaknine«.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:prehranska vlaknina, NUTRIOSE®, gumi arabika, pijače, kava, pomarančni nektar, senzorična analiza, senzorične lastnosti, všečnost, potrošniki
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[N. Petrovčič]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-109174 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:613.263:663.81+633.73:543.92
COBISS.SI-ID:5083768 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:25.08.2019
Število ogledov:1687
Število prenosov:323
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
PETROVČIČ, Nina, 2019, Obogatitev pijač s prehransko vlaknino [na spletu]. Diplomsko delo. N. Petrovčič. [Dostopano 8 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=109174
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Enrichment of beverages with dietary fibre
Izvleček:
The aim of this research was to study the influence of dietary fibre addition to beverages on sensory acceptance among young consumers-students. Coffee with milk and orange nectar with added gum arabic and commercial soluble dietary fibre NUTRIOSE® were included in the sensory analysis. The amount of dietary fibre added was sufficient to enable the labelling of beverages with nutrition claim »source of fibre«. Consumers detected the greatest changes in the intensity of sensory properties in beverages with the addition of gum arabic, while NUTRIOSE® enriched beverages were comparable to control samples (coffee with milk and orange nectar without fibre addition). The most preffered samples of beverages were control samples with no added fibre, while coffee with milk and orange nectar with added gum arabic were the least liked among the participated students. In addition, dietary fibre content in samples was determined with enzyme-gravimetric method. All enriched samples of beverages could be labeled with claim »source of fibre«.

Ključne besede:dietary fibre, NUTRIOSE®, gum arabic, beverages, coffee, orange nectar, sensory analysis, sensory properties, overall liking, consumers

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
  1. Exercise programme for pregnant women during self-isolation
  2. Using the polygon at different stages of child development
  3. Analiza razlogov za vključevanje otrok v športno gimnastiko v ŠD GIB Šiška
  4. SLOfit Lifelong
  5. Associations between physical fitness, objectively measured physical activity and academic performance
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
  1. The mind-body connection
  2. Telesna dejavnost vzgojiteljev na Goriškem v času epidemije covid-19
  3. Calibration and validation of physical activity Cut-Points for activPAL4
  4. Sitting and physical activity of physiotherapy students during Covid-19
  5. Spodbujanje aktivnega transporta za zmanjšanje stresa na delovnem mestu

Nazaj