Zelena solata je pogosto vpletena v izbruhe okužb s hrano, še zlasti zaradi prisotnosti bakterij rodu Salmonella. To je med drugim posledica njihove dobre sposobnosti pritrjevanja na rastlinska tkiva ter tvorbe biofilma. V naši nalogi smo raziskovali možnost uporabe eteričnih olj (EOs) kot alternativne strategije preprečevanja pritrjevanja bakterij rodu Salmonella na liste zelene solate. Prvi, in vitro del, je vključeval analizo filmotvornosti 6 sevov bakterij Salmonella ter njihove površinske hidrofobnosti. Vsi testirani sevi so slabo tvorili biofilm ali ga sploh niso tvorili pri 8 °C. Le seva S. Kasenyi in S. Napoli sta bila zmerno filmotvorna pri 37 °C. Nato smo ovrednotili protimikrobno aktivnost 8 EOs na seve bakterij Salmonella, vključno z vplivom na njihovo dinamiko rasti. Na podlagi minimalnih inhibitornih koncentracij (MIK) je bilo najučinkovitejše eterično olje cimeta (Cinnamomum zeylanicum, EOC) (MIK 1,25-1,87 μL/mL), kar je potrdila tudi dinamika inhibicije rasti bakterij. V drugem, in situ delu, smo raziskali zaviralni učinek EOC na seve bakterij Salmonella po močni ali šibki pritrditvi na površino solate, ter na spremembo barve proizvoda. V ta namen smo inokulirane (s 5 x 105 CFU/mL S. Kasenyi, S. Veneziana in S. Napoli) in neinokulirane liste solate obdelali s suspenzijo 5,0 μL/mL EOC. Zmanjšanje 0,78 log šibko pritrjenih in 0,63 log močno pritrjenih celic smo opazili takoj. Dober učinek smo dokazali tudi po 120 h pri 8 °C, z več kot 1,5 log zmanjšanjem števila celic glede na kontrolo. Uporaba EOC predstavlja varno alternativo splošno uporabni obdelavi solate z raztopino klora za zmanjšanje število prisotnih mikroorganizmov na površini, ter prispeva k izboljšanemu videzu izdelka.
|