izpis_h1_title_alt

Glutamat, ojačevalec okusa in nevrotransmitor
ID Muhič, Kristina (Avtor), ID Cigić, Blaž (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,17 MB)
MD5: F17EF1D35E021E9E774CAB30C2A9F098

Izvleček
Najbolj razširjena aminokislina v naravi je glutaminska kislina, ki ima v prehrani velik pomen, zaradi nje lahko zaznamo umami okus. Ta okus je pri večini populacije všečen, saj gre za okus po mesu (v japonščini beseda umami pomeni slastno). Prav zaradi te lastnosti so bile objavljene številne raziskave, ki so se z uporabo glutamata v živilih, lotile reševanja nekaterih prehranskih problematik sodobne družbe. Z dodatkom natrijevega glutamata v živila so ta senzorično sprejemljiva z zmanjšano količino soli. Kljub temu, da tudi natrijev glutamat vsebuje natrij, pa je njegovo razmerje veliko manjše, kot pri kuhinjski soli. Velik potencial ima tudi kot sredstvo, ki pripomore k povečanem vnosu hrane pri starejših. Na to vpliva tudi sposobnost stimulacije receptorjev v prebavilih, preko katerih poteka signalizacija o prebavi proteinov. Glutaminska kislina je neesencialna aminokislina, ki se v zadostnih količinah proizvaja v telesu, endogeni glutamat pa se vključuje predvsem v proces razgradnje aminokislin ter regulacijo sekrecije inzulina. Poleg sodelovanja v omenjenih procesih, predstavlja glutamat glavni vzdražni nevrotransmitor v centralnem in enteričnem živčnem sistemu. Še vedno sicer obstajajo odprta vprašanja glede škodljivih učinkov vnosa glutamata na zdravje.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:glutamat, umami, receptorji, sol, vnos hrane, gastrointestinalni trakt, razgradnja beljakovin, enterični živčni sistem, negativni učinki na zdravje
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[K. Muhič]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-107615 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:547.466.64:543.92:577.1
COBISS.SI-ID:5046904 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:07.05.2019
Število ogledov:2474
Število prenosov:356
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Glutamate, flavor enhancer and neurotransmitter
Izvleček:
The most widespread amino acid in nature-glutamic acid has an important role in food. It is one of the molecules that defines the umami taste. This taste is pleasing to the majority of the population, as it is a taste of meat (in Japanese, the word "umami" means savoury). Because of this characteristic, a number of studies have been published in which scientists tried to solve some of the nutritional issues of modern society by using glutamate in foods. Sodium glutamate can be to some degree used as a sodium chloride substitute. This is nevertheless not fully possible, as the salt, in addition to the function of the flavor enhancer, defines some other important properties of the food that cannot be replaced with sodium glutamate. Sodium glutamate has a much better potential as a compound for helping to increase food intake of older people, by stimulating the gastrointestinal receptors through which signaling of protein digestion takes place. Considering that this is a non-essential amino acid, it is produced in sufficient quantities in the body. Endogenous glutamate is mainly involved in the degradation process of amino acids and the regulation of insulin secretion. In addition to participating in these processes, glutamate is the main excitatory neurotransmitter in the central and enteric nervous system. There are still open questions about the possible harmful effects of glutamate on human health.

Ključne besede:glutamate, umami, receptors, salt, food intake, gastrointestinal tract, degradation of proteins, enteric nervous system, negative effects on health

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj