Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Oskrba z beljakovinami pri športnikih
ID
Mlakar, David
(
Avtor
),
ID
Salobir, Janez
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,12 MB)
MD5: 80BF21CE906C8A6EAD4B693882CA4CD9
Galerija slik
Izvleček
Beljakovine oskrbujejo organizem z aminokislinami in so zato zelo pomembno hranilo za ljudi, še posebej športnike, ki imajo večjo kvoto obrabe beljakovin in lahko beljakovine tudi nalagajo. Vzdržljivostnim športnikom tako priporočajo dnevni vnos 1,2–1,4 g beljakovin na kilogram telesne mase, kar je za okoli 0,4–0,5 g več od ljudi, ki so zmerno aktivni. Športniki, ki se ukvarjajo z dvigovanjem uteži, imajo še nekoliko večje potrebe, in sicer jim priporočajo dnevni vnos 1,8 g na kilogram telesne mase. Preveliki vnos beljakovin od priporočenega ne vodi v večjo sintezo novih mišičnih beljakovin, a se odsvetuje, kljub temu da pri zdravih ljudeh ni znanih negativnih učinkov na zdravje. Strokovnjaki na področju prehrane in športa vedno več pozornosti namenjajo tudi preučevanju vpliva posameznih aminokislin, tudi zato, ker so prekurzorji spojin, ki omogočajo izvedbo boljših treningov in hitrejšo regeneracijo. Za doseganje dobrih športnih rezultatov in optimalno regeneracijo je pri športnikih zelo pomemben tudi čas vnosa beljakovin, in sicer je optimalno, da beljakovinsko bogata živila športniki zaužijejo po treningu.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
športna prehrana
,
zdrava prehrana
,
potrebe po beljakovinah
,
športniki
,
aminokisline
,
pomanjkanje beljakovin
,
mišice
,
vnos beljakovin
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:
[D. Mlakar]
Leto izida:
2018
PID:
20.500.12556/RUL-103151
UDK:
613.2+612.398:796
COBISS.SI-ID:
4953720
Datum objave v RUL:
14.09.2018
Število ogledov:
2487
Število prenosov:
336
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
MLAKAR, David, 2018,
Oskrba z beljakovinami pri športnikih
[na spletu]. Diplomsko delo. D. Mlakar. [Dostopano 11 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=103151
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Protein requirements in athletes
Izvleček:
Proteins provide the organism with amino acids. Therefore proteins are very important nutrient in human diet, especially for sportsmen, which have a higher protein turn-over rate an the rate of protein deposition. That can be seen in increased protein needs. For the endurance sportsmen have been recommended daily intake of proteins 1.2–1.4 g per kilogram of body mass, which is approximately 0.4–0.5 grams more than for moderately active people. Sportsmen that lifting weights have even higher needs, they have to consume 1.8 g/kg of body mass per day. Excessive protein intake (higher than recommended) does not lead into increased protein synthesis. It cannot be advice to exceed the recommended daily intake, despite the fact that negative effect of increased intake protein on human health was not proven. Nutrition and sports experts were more and more focused on studying the impact of different amino acids on sportsmen, because among other things, these monomers of the protein are precursors for numerous compounds in the human body, and consequently improve training and enable faster regeneration. Time of protein intake is also one of the most important factors for great sporting achievement and optimal regeneration of athletes; optimal time for consuming protein-rich foods is immediately after training.
Ključne besede:
sport nutrition
,
healthy nutrition
,
protein needs
,
athletes
,
amino acids
,
lack of proteins
,
muscles
,
protein intake
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Oxidative status of honey bees infected with Nosema ceranae microsporidium and supplemented with Agaricus bisporus mushroom extract
Prehranska vrednost užitnih gob
Ugotavljanje virusov v gojenih in samoniklih gobah
Gojenje gliv v sistemu krožnega gospodarstva
Patogeni in zaščitni učinki gliv v čebelarstvu
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Ni podobnih del
Nazaj