izpis_h1_title_alt

Vpliv osvetljevanja s svetlobo različnih valovnih dolžin na antioksidativni potencial kaljene pire
Krek, Maja (Avtor), Terpinc, Petra (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,02 MB)

Izvleček
Številne študije na različnih rastlinah dokazujejo povečanje količine fenolnih snovi in antioksidativnega potenciala (AOP) med kaljenjem pod svetlobo različnih valovnih dolžin, zato je bil namen naše magistrske naloge preveriti, če enak trend velja tudi za kaljeno piro. Zrna smo v standardnih pogojih (20 °C, 99 % vlažnost) 96 ur kalili pod LED svetlobo in v temi. Po 48 in 96 urah smo kalčke ločili od zrn in s postopki ekstrakcije, hidrolize, ekstrakcije na trdni fazi in spektrofotometričnimi metodami določili vsebnost ekstraktibilnih in vezanih antioksidativnih spojin v neprečiščenih in prečiščenih vzorcih zrn in kalčkov. Ugotovili smo, da v kalčku prvih 96 ur kaljenja prevladujejo ekstraktibilni antioksidanti, v preostalem kaljenem zrnu pa vezani antioksidanti. V zrnu se je med kaljenjem povečala količina ekstraktibilnih fenolnih spojin, v kalčku pa vezanih. Spremembe so bile kvantitativno večje v kalčku v primerjavi z zrnom, kar potrjuje nastanek novih spojin. Rezultati med FC in ABTS metodo so primerljivi, vrednosti izmerjene z DPPH metodo pa so precej nižje. To pripisujemo slabši reaktivnosti prevladujoče ferulne kisline z DPPH radikali. Do sprememb v vsebnosti spojin z antioksidativnim delovanjem torej prihaja, vendar kaljenje pod izbranimi valovnimi dolžinami (470 in 520 nm) neznačilno vpliva tako na količino kot AOP ekstraktibilnih in vezanih fenolnih spojin kaljene pire.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:pira, Triticum aestivum subsp. spelta, kaljenje, svetloba, osvetljevanje, LED, antioksidanti, antioksidativni potencial, fenolne spojine
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2018
Založnik:[M. Krek]
UDK:633.11:547.56:577.1
COBISS.SI-ID:4937848 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:388
Število prenosov:206
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na: Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The influence of light of different wavelengths on antioxidant potential of sprouted spelt
Izvleček:
Numerous studies in various plants prove the increase in the amount of phenolic compounds and antioxidant potential (AOP) during the germination under the light of different wavelengths. Therefore, the purpose of our master’s thesis was to verify whether the same trend applies to spelt. Under standard conditions (20 °C, 99 % humidity), grains were concurrently germinated under the LED light and in the dark for 96 hours. After 48 and 96 hours, the germs were separated from the grains and then through the procedures of extraction, hydrolysis, and solid phase extraction and through spectrophotometric methods the contents of free and bound antioxidant compounds in grain and germ samples were determined. The results showed that after 96 hours of germination free antioxidants were predominant in the germ, whereas bound antioxidants were predominant in the remaining grain. During germination, the amount of free phenolic compounds increased in the grain, while that of bounded phenolic compounds increased in the germ. The changes were quantitatively more considerable in germ compared to grain, which attests to the emergence of new compounds. The results of the FC and of the ABTS method are comparable, whereas the values measured using the DPPH method are significantly lower due to the lower reactivity of the prevalent ferulic acid with DPPH radicals. Undeniably, there are changes in the amount of antioxidant compounds during the germination; however, germinating under specific wavelengths (470 and 520 nm) has no significant effect on the quantity of free and bound phenolic compounds and their AOP.

Ključne besede:spelt, Triticum aestivum subsp. spelta, sprouting, light, lighting, LED, antioxidants, antioxidant potential, phenolic compounds

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj