Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Gensko spremenjeno mleko
ID
Stegnar, Manca
(
Avtor
),
ID
Sušnik Bajec, Simona
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,17 MB)
MD5: C4C1DECB1AA862948E7E12DBE744020C
Galerija slik
Izvleček
Mleko je polnovredno živilo živalskega izvora, pridobljeno iz mlečne žleze sesalcev. Mleko oz. njegova sestava pa je postala tudi tarča genskega inženiringa. Predvsem s transgenezo želijo raziskovalci vplivati na spremenjeno sestavo mleka in s tem pridobivati najrazličnejše snovi (beljakovine, maščobe, vitamini, minerali,…) in učinkovine (farmacevtski proteini), s katerimi bi izboljšali kakovost mleka, njegove tehnološke lastnosti, ter vplivali na zdravstveni status ljudi in živali (oskrba s hranili, preprečevanje bolezni,…). Število prebivalstva se vedno bolj povečuje, spreminja pa se tudi njihova struktura, zato prihaja do vedno večjih potreb po inovativnejšem načinu pridobivanja kakovostne in polnovredne hrane, ter nove, izboljšane tehnike pridobivanja zdravilnih in farmacevtskih učinkovin. Danes edina prisotna rekombinantna produkta na trgu, pridobljena iz mleka, sta humani antitrombin III (ATryn® ), ter C1 inhibitor (Ruconest®). Namen diplomskega dela je pregled literaturnih virov na področju gensko spremenjenega mleka, od pregleda različnih metod genskega prenosa, do uporabe končnega produkta. Cilj mojega dela je ugotoviti, kakšne so možnosti in načini pridobivanja gensko spremenjenega mleka danes in v prihodnje, ter njihove ovire in omejitve.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
mleko
,
biotehnologija
,
genski inženiring
,
gensko spremenjena hrana
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:
2018
PID:
20.500.12556/RUL-101991
COBISS.SI-ID:
4108424
Datum objave v RUL:
19.07.2018
Število ogledov:
2644
Število prenosov:
406
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
STEGNAR, Manca, 2018,
Gensko spremenjeno mleko
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 16 marec 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=101991
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Genetically engineered milk
Izvleček:
Milk is a wholesome food of animal origin, derived from the mammalian mammary gland. It became a target of genetic engineering to improve its composition and to extract a variety of substances (proteins, fats, vitamins, minerals) and active ingredients (pharmaceutical proteins), to improve milk quality, technological efficiency and influence the health status of people and animals (nutrition supply, disease prevention,…). The number of human population and its structure are rapidly increasing and changing, and there is an increasing need for more innovative ways of obtaining high-quality food, as well as new, improved techniques for the production of medicinal and pharmaceutical ingredients. Today, the only present recombinant products on the market derived from milk is human antithrombin III (ATryn® ), and C1 inhibitor (Ruconest®). The purpose of my study is to rewiev the literature in the field of genetic engineering of milk. The goal of my study is to find out what are the options and ways to obtain genetically modified milk, and review their barriers.
Ključne besede:
milk
,
biotechnology
,
genetic engineering
,
genetically engineered food
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Determinante oboroženih bojev v nekdanji Jugoslaviji
Diskurz verskega nasilja na primeru Bosne in Hercegovine
Identity and genetic relatedness of Bosnia and Herzegovina grapevine germplasm
Bosna šaptom pade (1463)
Džemal Sokolović and Florian Bieber (eds.): Reconstructing multiethnic societies: the case of Bosnia-Herzegovina
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Sodobna tehnologija oprtnega transporta v Sloveniji
Mednarodna pravila za logistično optimiranje tovornega prometa Slovenskih železnic
Intermodalni transport v podjetju Gorenje, d. d.
Model zmanjšanja obremenitev okolja, ki jih povzroča cestni tovorni promet
Tovorni promet v mestih in možne ekološke rešitve
Nazaj