izpis_h1_title_alt

Vpliv skladiščenja na nekatere parametre matičnega mlečka
ID Žohar, Tjaša (Author), ID Bertoncelj, Jasna (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window

.pdfPDF - Presentation file, Download (1,07 MB)
MD5: C457D072C2123CA72B6311DEA9DA7E23
.pdfPDF - Appendix, Download (318,19 KB)
MD5: 59D29AD7D5B3090BD5583E668C096332

Abstract
Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kakšen vpliv ima način shranjevanja na izbrane parametre matičnega mlečka. Dvanajst vzorcev slovenskega matičnega mlečka smo 6 mesecev skladiščili v hladilniku oz. zamrzovalniku in jim določili vsebnost vode, vsebnost beljakovin, kislost, vrednost pH in barvo; izvedli pa smo tudi kromogeno reakcijo. Vsi obravnavani parametri matičnega mlečka so ustrezali kriterijem kakovosti mednarodnega standarda ISO. Razlike med svežim in skladiščenim matičnim mlečkom so bile majhne (manj kot 10 %, v nekaterih primerih tudi manj kot 0,5 %). Vsebnost beljakovin in vrednost pH sta se med shranjevanjem zmanjšala; spremembe so bile večje pri matičnem mlečku, shranjenem v hladilniku, kot pri matičnem mlečku, shranjenem v zamrzovalniku. Kislost matičnega mlečka se je med shranjevanjem v zamrzovalniku povečala, medtem ko se je kislost matičnega mlečka, shranjenega v hladilniku, zmanjšala. Barva matičnega mlečka je med shranjevanjem postala temnejša. Spremembe barve so bile večje pri matičnem mlečku, shranjenem v hladilniku. Kromogena reakcija je pokazala, da se barva svežega matičnega mlečka razlikuje od barve matičnega mlečka, shranjenega na sobni temperaturi. Ta reakcija je uporabna za hitro oceno svežosti matičnega mlečka.

Language:Slovenian
Keywords:matični mleček, skladiščenje, zmrzovanje, kemijska sestava, fizikalno-kemijske lastnosti
Work type:Bachelor thesis/paper
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:BF - Biotechnical Faculty
Publisher:T. Žohar]
Year:2018
PID:20.500.12556/RUL-101849 This link opens in a new window
UDC:638.17:543.2/.9
COBISS.SI-ID:4929400 This link opens in a new window
Publication date in RUL:08.07.2018
Views:1797
Downloads:525
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
Share:Bookmark and Share

Secondary language

Language:English
Title:The influence of storage on some parameters of Royal jelly
Abstract:
The aim of this research was to determine the influence of storage on the selected parameters of royal jelly. Twelve samples of Slovenian royal jelly were stored for 6 months in the refrigerator or in the freezer and analysed on the contents of water and protein, acidity, pH value, colour and chromogenic reaction. All parameters of royal jelly corresponded to the quality criteria of the ISO international standards. The differences between fresh and stored royal jelly were small (less than 10 %, in some cases even less than 0.5 %). The protein content and the pH value decreased during storage; the changes were higher in the royal jelly stored in the refrigerator than in the royal jelly stored in the freezer. The acidity of royal jelly increased during storage in the freezer, while the acidity of the royal jelly stored in the refrigerator decreased. The colour of royal jelly became darker during storage. Changes in colour were higher in royal jelly stored in the refrigerator. Chromogenic reaction revealed that the colour of royal jelly stored at room temperature was different from that of fresh royal jelly. This reaction can thus be used for quick evaluation of royal jelly freshness.

Keywords:royal jelly, storage, freezing, chemical composition, physicochemical properties

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back