Your browser does not allow JavaScript!
JavaScript is necessary for the proper functioning of this website. Please enable JavaScript or use a modern browser.
Repository of the University of Ljubljana
Open Science Slovenia
Open Science
DiKUL
slv
|
eng
Search
Browse
New in RUL
About RUL
In numbers
Help
Sign in
Details
Vpliv skladiščenja na nekatere parametre matičnega mlečka
ID
Žohar, Tjaša
(
Author
),
ID
Bertoncelj, Jasna
(
Mentor
)
More about this mentor...
PDF - Presentation file,
Download
(1,07 MB)
MD5: C457D072C2123CA72B6311DEA9DA7E23
PDF - Appendix,
Download
(318,19 KB)
MD5: 59D29AD7D5B3090BD5583E668C096332
Image galllery
Abstract
Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kakšen vpliv ima način shranjevanja na izbrane parametre matičnega mlečka. Dvanajst vzorcev slovenskega matičnega mlečka smo 6 mesecev skladiščili v hladilniku oz. zamrzovalniku in jim določili vsebnost vode, vsebnost beljakovin, kislost, vrednost pH in barvo; izvedli pa smo tudi kromogeno reakcijo. Vsi obravnavani parametri matičnega mlečka so ustrezali kriterijem kakovosti mednarodnega standarda ISO. Razlike med svežim in skladiščenim matičnim mlečkom so bile majhne (manj kot 10 %, v nekaterih primerih tudi manj kot 0,5 %). Vsebnost beljakovin in vrednost pH sta se med shranjevanjem zmanjšala; spremembe so bile večje pri matičnem mlečku, shranjenem v hladilniku, kot pri matičnem mlečku, shranjenem v zamrzovalniku. Kislost matičnega mlečka se je med shranjevanjem v zamrzovalniku povečala, medtem ko se je kislost matičnega mlečka, shranjenega v hladilniku, zmanjšala. Barva matičnega mlečka je med shranjevanjem postala temnejša. Spremembe barve so bile večje pri matičnem mlečku, shranjenem v hladilniku. Kromogena reakcija je pokazala, da se barva svežega matičnega mlečka razlikuje od barve matičnega mlečka, shranjenega na sobni temperaturi. Ta reakcija je uporabna za hitro oceno svežosti matičnega mlečka.
Language:
Slovenian
Keywords:
matični mleček
,
skladiščenje
,
zmrzovanje
,
kemijska sestava
,
fizikalno-kemijske lastnosti
Work type:
Bachelor thesis/paper
Typology:
2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:
BF - Biotechnical Faculty
Publisher:
T. Žohar]
Year:
2018
PID:
20.500.12556/RUL-101849
UDC:
638.17:543.2/.9
COBISS.SI-ID:
4929400
Publication date in RUL:
08.07.2018
Views:
2452
Downloads:
582
Metadata:
Cite this work
Plain text
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Copy citation
Share:
Secondary language
Language:
English
Title:
The influence of storage on some parameters of Royal jelly
Abstract:
The aim of this research was to determine the influence of storage on the selected parameters of royal jelly. Twelve samples of Slovenian royal jelly were stored for 6 months in the refrigerator or in the freezer and analysed on the contents of water and protein, acidity, pH value, colour and chromogenic reaction. All parameters of royal jelly corresponded to the quality criteria of the ISO international standards. The differences between fresh and stored royal jelly were small (less than 10 %, in some cases even less than 0.5 %). The protein content and the pH value decreased during storage; the changes were higher in the royal jelly stored in the refrigerator than in the royal jelly stored in the freezer. The acidity of royal jelly increased during storage in the freezer, while the acidity of the royal jelly stored in the refrigerator decreased. The colour of royal jelly became darker during storage. Changes in colour were higher in royal jelly stored in the refrigerator. Chromogenic reaction revealed that the colour of royal jelly stored at room temperature was different from that of fresh royal jelly. This reaction can thus be used for quick evaluation of royal jelly freshness.
Keywords:
royal jelly
,
storage
,
freezing
,
chemical composition
,
physicochemical properties
Similar documents
Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:
Back