izpis_h1_title_alt

Vpliv slovenskih očividcev na oživljanje z ali brez umetnega dihanja : diplomsko delo
Matovina, Nina (Avtor), Sotler, Robert (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Kvržić, Zlatko (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (983,97 KB)

Izvleček
Uvod: Stopnja preživetja pri srčnem zastoju se v zadnjih desetletjih ni drastično spremenila in ostaja nesprejemljivo nizka, kar je bistven razlog za uvedbo sprememb pri temeljnih postopkih oživljanja. Raziskave potrjujejo, da ni bistvenih razlik med oživljanjem z ali brez umetne ventilacije pri primarnem srčnem zastoju in da v določenih primerih umetna ventilacija lahko še poslabša izid oživljanja. Namen: Cilji diplomskega dela so bili preučiti dostopno strokovno literaturo s področja temeljnih postopkov oživljanja in s pomočjo raziskave ugotoviti, kakšno je znanje in stališče v raziskavo vključenih Slovencev do pristopa k oživljanju in izvajanju umetne ventilacije ter prepoznati dejavnike, ki vplivajo na zadržek za pristop k oživljanju. Metode dela: V teoretičnem delu diplomskega dela je bila uporabljena deskriptivna metoda, ki je temeljila predvsem na proučevanju teorije in praktičnih zapisov iz domače in tuje literature, v raziskovalnem delu pa je bila uporabljena tehnika anketiranja in statistična obdelava podatkov, ki so prikazani v obliki tabel in grafov. Rezultati: Znanje o temeljnih postopkih oživljanja je bilo pri v raziskavo vključenih Slovencih zadovoljivo, kar nakazuje, da so seznanjeni s pravilnimi postopki oživljanja. V kar 61,7 % so pripravljeni izvesti umetno ventilacijo vsakomur, ki je potreben oživljanja, čeprav je 72 % anketirancev vedelo, da je možno oživljati samo s stisi prsnega koša. Najpogostejši razlog za opustitev oživljanja je bil v 31 % anketirancev strah, da ne bi naredili kakšne napake, pri umetni ventilaciji pa se je največja skrb pojavila pri strahu pred nalezljivimi boleznimi, in to v kar 39,2 % anketirancev. Razprava in sklep: Treba je opozarjati na različna patofiziološka stanja, ki privedejo do potrebe po oživljanju in učenja ukrepanja, in jih prilagoditi le tem, saj pri primarnem srčnem zastoju umetna ventilacija morda ni nujno potrebna. Oživljanje samo s stisi prsnega koša bi bilo tako primerno pri vseh srčnih zastojih, ki se zgodijo nenadoma in v prisotnosti očividcev.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:temeljni postopki oživljanja, smernice, oživljanje, umetna ventilacija, usta na usta
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:ZF - Zdravstvena fakulteta
Leto izida:2018
COBISS.SI-ID:5450091 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:560
Število prenosov:404
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The influence of Slovenian eyewitnesses on resuscitation with or withouth passive ventilation : diploma work
Izvleček:
Introduction: The survival rate of cardiac arrest, has not changed dramatically in the last few decades and remains unacceptably low, which is an essential reason for changes in cardiopulmonary resuscitation. Many studies confirm, that there are no significant differences, between resuscitation with or without passive ventilation in a primary cardiac arrest and that, in certain cases, passive ventilation may indicate a worse outcome of survival. Purpose: The aim was to examine the accessible professional literature in the field of resuscitation and with the help of the study, determine the knowledge of Slovenians included in the research regarding the attitude of Slovenes towards the approach to resuscitation and the willingness to perform passive ventilation, and identify the factors influencing to a restraint for the approach to resuscitation. Methods: In the theoretical part a descriptive method was used, which was based primarily on the study of theory and practical records from domestic and foreign literature, while a survey technique and statistical data processing was used and displayed in the form of tables and graphs. Results: The knowledge about the process of cardiopulmonary resuscitation was acceptably high in the study, which indicates that the participants were familiar with the correct procedures for resuscitation. In 61,7 % of cases, they were ready to perform passive ventilation on anyone who needs resuscitation, although 72 % of respondents knew that it was possible to resuscitate only with chest compressions. The most common reason for not approaching to resuscitate was the fear of making a mistake, which was chosen in 31 % of the participants. The greatest concern, regarding the passive ventilation, was the fear of infectious diseases, that they chose in 39,2 %. Discussion and conclusion: It is necessary to emphasize the various pathophysiological conditions that lead to the need for resuscitation, and to adapt teaching the eyewitnesses that in the case of primary heart failure, passive ventilation may not be necessary. Cardiocerebral resuscitation would be in that case appropriate for all cardiac arrests that occur suddenly in the presence of eyewitnesses.

Ključne besede:cardiopulmonary resuscitation, guidelines, resuscitation, passive ventilation, mouth-to-mouth resuscitation

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj