izpis_h1_title_alt

Problematika mobilnih specialnih pedagogov v vrtcih v Pomurju
Hamler, Monika (Avtor), Žgur, Erna (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/5089/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Specialni in rehabilitacijski pedagogi pogosto izvajajo mobilno specialno pedagoško službo. Zaposleni so v eni ustanovi, vendar svoje delo opravljajo na eni ali več osnovnih šolah ali v vrtcih. Odkrivanje, diagnostika in obravnava otrok so tako časovno omejeni. Na časovno organizacijo vezani problemi se lahko pojavljajo tudi pri sodelovanju s starši in strokovnjaki. Celostna zgodnja obravnava v Sloveniji je šele pred kratkim postala zakonsko opredeljena, zato vzgojno-izobraževalni del le-te še vedno prevzemajo vzgojno-izobraževalne ustanove, v katere so otroci vključeni. Pomurje je regija v Sloveniji, ki je precej oddaljena od večjih središč, kar lahko predstavlja težave, saj je število strokovnjakov za delo z otroki s posebnimi potrebami v regiji manjše kot v večjih središčih. Prav tako so pomanjkljive povezave z zdravstvenimi centri, kjer se izvaja zgodnja obravnava. V Pomurju je locirana le ena razvojna ambulanta, najbližji centri pomoči pa se nahajajo v Mariboru. Kljub velikemu povpraševanju je v Pomurju nudena šibka pomoč na lokalni ravni. Raziskava se nanaša na časovno organizacijo specialnih in rehabilitacijskih pedagogov, ki izvajajo mobilno specialno pedagoško delo, prav tako pa tudi na razpršenost strokovnjakov po različnih ustanovah in predvsem po različnih krajih. V raziskavi ugotavljamo, ali se z večanjem delovnih izkušenj pojavljajo razlike v odgovorih specialnih in rehabilitacijskih pedagogov na zastavljena vprašanja glede timskega dela, časovne organizacije in sodelovanja s starši ter s strokovnjaki. V raziskavi sodeluje 21 anketirank iz pomurske regije. Ugotovili smo, da obstajajo zgolj nekatere statistično pomembne razlike v odgovorih anketirank, glede na njihovo starost. Te so vezane na sodelovanje s starši in s strokovnimi delavci ter na neposredno delo z otroki (posredovanje napotkov staršem za delo z otrokom, sodelovanje staršev na pogovornih urah, timsko sodelovanje pri pripravi individualiziranega programa, sodelovanje pri pripravi izobraževanj za strokovne delavce). Anketiranke so mnenja, da se največ težav pri izvajanju dodatne strokovne pomoči v vrtcih navezuje na prostorsko in časovno organizacijo. Na podlagi dobljenih rezultatov smo oblikovali priporočila za vrtce, ki vključujejo povratne informacije izvajalk dodatne strokovne pomoči o časovni in prostorski organizaciji.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:predšolsko obdobje
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2018
COBISS.SI-ID:12013897 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:212
Število prenosov:53
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Problems of mobile special and rehabilitation educators in kindergartens of the Pomurje region
Izvleček:
Special and rehabilitation educators often perform a mobile special pedagogical service. Normally, they are employed in one institution, but they work in one or more elementary schools or kindergartens. Detection, diagnostics and treatment of children are thus time-limited. Time-related problems can also arise when working with parents and professionals. Integrated early treatment in Slovenia has only recently been legally defined, which is why educational institutions in which children are involved continue to take up the educational part. Pomurje is a region in Slovenia, which is quite far from major centres. This may represent problems because the number of professionals working with children with special needs in the region is smaller than in larger centres. Furthermore, there is a lack of connections with health centres where early treatment is also performed. There is only one development clinic located in Pomurje, while the nearest centres are located in Maribor. In spite of the high demand, Pomurje offers weak support at the local level. The research deals with the time organisation of special education teachers who perform mobile pedagogical work. Furthermore, it deals with the dispersion of experts across various institutions and, above all, different places. In the survey, we determine whether increased work experience affects the response of special and rehabilitation educators to the questions raised about team work, time organisation and cooperation with parents and experts. The survey involves 21 respondents from the Pomurje region. We have concluded that there are only some statistically significant differences in respondents' answers, depending on their age. They are mostly related to cooperation with parents, professional staff and direct work with children (giving parents instructions on the work with the child, parents calling for an interview, team cooperation in in the preparation of an individualized program, participation in the preparation of training for professionals). The overall opinion is that the biggest problem with the implementation of special and rehabilitation educators in kindergartens relates to spatial and temporal organisation. On the basis of the obtained results, we developed recommendations for kindergartens, which include feedback from providers of special and rehabilitation educators on time and spatial organisation.

Ključne besede:pre-school period

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj