1. Protimikrobno delovanje enostavnih fenolnih spojin ter ekstraktov rožmarina in žajblja na različne vrste bakterijDarja Krznar, 2010, diplomsko delo Ključne besede: protimikrobne snovi, rastlinski ekstrakti, ekstrakt rožmarina, ekstrakt žajblja, epigalokatehin galat, galna kislina, klorogenska kislina, metode razredčevanja, minimalna inhibitorna koncentracija, razdeto meso, odpornost bakterij, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium Celotno besedilo (datoteka, 624,23 KB) |
2. Ugotavljanje genotoksičnega vpliva izbranih citostatikov na bakterije, človeške in ribje jetrne celiceDžejla Bajrektarević, 2013, magistrsko delo Ključne besede: genotoksičnost, citostatiki, cisplatin, etopozid, imatinib mezilat, 5-fluororacil, Salmonella typhimurium, jetrne celice človeškega hepatoma, jetrne celice rib cebric, celice HepG2, celice ZFL, Amesov test, test mikrojeder, analiza dvoverižnih prelomov DNA, [gama]-H2AX, pretočna citometrija Celotno besedilo (datoteka, 1,14 MB) |
3. Vpliv okolju tujih presnovkov nekaterih zdravil na izbrane testne organizmeMetka Lovšin, 2009, diplomsko delo Ključne besede: ekologija, strupenost, bakterije, Pseudomonas putida, Salmonella typhimurium, zarodki, Danio rerio, zdravila, ostanki zdravil, farmakokinetika, akridin, akridon, karbamazepin, klofibrinska kislina, naproksen, ketoprofen, indolon, diklofenak, ibuprofen Celotno besedilo (datoteka, 1,15 MB) |
4. Ugotavljanje genotoksičnosti jezerskih voda v Šaleški dolini s testom Ames in toksičnosti s testom Protox [zgoraj] RIrena Kavčič, 2007, diplomsko delo Ključne besede: varstvo okolja, jezerske vode, toksičnost, genotoksičnost, test Protox [zgoraj] R, Tetrahymena thermophila, test Ames, Salmonella typhimurium Celotno besedilo (datoteka, 398,25 KB) |
5. Protibakterijsko delovanje eteričnega olja poprove mete (Mentha piperita) na govejem mesuBelmin Lisičić, 2020, diplomsko delo Ključne besede: protimikrobne snovi, eterično olje, poprova meta, Mentha piperita, protimikrobna aktivnost, patogene bakterije, Salmonella Typhimurium, minimalna baktericidna koncentracija, goveje meso Celotno besedilo (datoteka, 641,03 KB) |
6. Investigation of bacterial social interactions in two species biofilms composed of Salmonella enterica serovar Typhimurium and Bacillus subtilisEli Podnar, 2023, doktorska disertacija Ključne besede: B. subtilis, S. Typhimurium, biofilm, competition, secondary metabolites, polysaccharides, sporulation, probiotics, pathogens Celotno besedilo (datoteka, 7,31 MB) |
7. Vpliv proteazne aktivnosti bakterij Pseudomonas na preživetje in rast patogenih bakterij, prenosljivih s hranoSonja Marguč, 2024, magistrsko delo Ključne besede: proteazna aktivnost, Pseudomonas, kokultivacija, homogenat piščančjega mesa, izrabljen medij, patogene bakterije, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Campylobacter jejuni, Salmonella Typhimurium, varnost živil Celotno besedilo (datoteka, 3,03 MB) |