izpis_h1_title_alt

Vsebine gospodinjskega izobraževanja v severnoevropskih državah
Krgović, Branka (Author), Kostanjevec, Stojan (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, Erjavšek, Martina (Co-mentor)

URLURL - Presentation file, Visit http://pefprints.pef.uni-lj.si/4742/ This link opens in a new window

Abstract
Vsak posameznik stremi h kakovostnemu življenju, ki ga je moč doseči tudi z ustreznim izobraževanjem. Oseba, ki bo prehransko, okoljsko in finančno pismena, hkrati pa bo moralna, avtonomna, kritična in ustvarjalna, ima vse lastnosti, da sebi in svojim bližnjim ustvari kakovostno življenje. Gospodinjstvo je predmet, ki vključuje vsebine z vseh treh področij pismenosti (prehranske, okoljske in finančne), zato učenca lahko pripravi na življenje in ga nauči kritičnega odločanja in vrednotenja lastnih dejanj, ki bodo na okolje vplivala pozitivno in ne bodo zavirala njegovega delovanja. Poučevanje gospodinjstva spodbuja pripravljenost in prilagajanje posameznika na spremembe ter ga uči iskanja novih rešitev, kar omogoča, da človeška civilizacija deluje z vidika trajnostnega razvoja. Zato je pomembno, da ozaveščamo učence o pomembnosti poučevanja gospodinjskih vsebin. Z diplomskim delom sem želela ugotoviti, katere vsebine se pojavljajo v učnih načrtih predmeta gospodinjstvo v državah Estonija, Finska, Irska, Islandija, Norveška, Severna Irska in Švedska, kakšen je namen in kakšna je organizacija predmeta v omenjenih državah. S primerjavo pridobljenih rezultatov sem želela oblikovati predloge, ki bi lahko pripomogli k boljšemu gospodinjskemu izobraževanju v Sloveniji. Z vsebinsko analizo sem ugotovila, da prehranske vsebine predstavljajo najobsežnejši modul gospodinjstva, najmanj poudarka pa je na vsebinah varovanja okolja in tekstilstva. V večini držav je gospodinjstvo umeščeno v vsa leta osnovnošolskega izobraževanja ali pa v zadnje tri razrede, medtem ko Slovenija z izvajanjem gospodinjstva v 5. in 6. razredu odstopa od ostalih omenjenih držav. Osnovni cilj predmeta v vseh državah je, da učencu posredujejo gospodinjsko znanje in ga naučijo spretnosti, ki mu omogočajo kakovostno življenje v družini in družbi.

Language:Slovenian
Keywords:gospodinjstvo
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Tipology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:PEF - Faculty of Education
Year:2017
COBISS.SI-ID:11732297 Link is opened in a new window
Views:113
Downloads:31
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:Contents of home economics education in the northern european countries
Abstract:
Every individual aspires for quality life, that is possible to achieve with suitable education. A person with nutritional, environmental and finance literacy, that is also moral, self-dependent, critical and creative, has all attributes to create quality life. Home economics is a subject that contains contents from all three fields of literacy (nutritional, environmental and financial), therefore it prepares pupils for life and teaches them, how to critical decide and evaluate own actions, that will influence environment acceptably and will not brake its activity. Teaching home economics is speeding up pupils' preparation for changes and is teaching them to search new solutions, that will allow human civilization to function in a sustainable manner. That is the reason, why is important to spread awareness about importance of teaching home economics contents. With this dissertation, I wanted to find out which contents were appearing in curriculum of home economics in countries Estonia, Finland, Ireland, Iceland, Norway, Northern Ireland and Sweden, what is the intention and the organization of this subject. With comparison of gained results I wanted to form suggestions, that would help to gain better home economics education in Slovenia. Analysis showed me, that the most extensive module in all countries is Nutrition, less extensive are contents of environment protection and textile. In some countries, Home economics is placed upon entire years of schooling or in last three years, while Slovenia placed it in 5th and 6th grade. Basic aim in all countries is, to give pupils home economics knowledge and teach them skills for quality life in family and society.

Keywords:Home Economics

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back