izpis_h1_title_alt

Analiza možnih pristopov za pridobitev haploidnih linij konoplje (Canabis sativa L.)
Svetik, Sinja (Author), Bohanec, Borut (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window

.pdfPDF - Presentation file, Download (796,70 KB)

Abstract
Zaradi široke uporabe in vse večje prepoznavnosti konoplje (Cannabis sativa L.) se potreba po žlahtnjenju in iskanju novih sort povečuje. Konoplja je zaradi fizioloških in morfoloških značilnosti zelo zanimiva rastlina za pridelovanje. Te lastnosti pa vplivajo tudi na potencialne pristope za pridobivanje novih sort. Mnoge žlahtniteljske tehnike se pri konoplji že uporabljajo. Ena izmed tehnik je tudi induciranje haploidov, ki so rastline z gametnim številom kromosomov. Če bi uspeli pridobiti haploidno linijo in nato podvojene haploide, bi to olajšalo možnost za pridobitev F1 hibridnih linij, ki jih pri konoplji še ni. Hibridne linije so genetopisko in fenotipsko izenačene, na račun izražene heteroze pa imajo boljše lastnosti, kot starševske linije. Tehnik indukcije haploidov je več, npr. ginogeneza in situ in in vitro ter androgeneza . V nalogi smo te tehnike opisali in se naslonili na postopke, ki so jih razvili pri drugih rastlinskih vrstah, ter na raziskave na konoplji, ki bi lahko igrale vlogo v teh postopkih.

Language:Slovenian
Keywords:Konoplja, Cannabis sativa, žlahtnjenje, haploidi, tehnike indukcije haploidov, ginogeneza, androgeneza, F1 hibridi
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Tipology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:BF - Biotechnical Faculty
Year:2017
Publisher:[S. Svetik]
UDC:631.528:633.522(043.2)
COBISS.SI-ID:8783481 Link is opened in a new window
Views:378
Downloads:187
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share: Bookmark and Share

Secondary language

Language:English
Title:Analysis of potential approaches for production of haploids of cannabis (Cannabis sativa L.)
Abstract:
Due to the wide use and increasing recognition of cannabis (Cannabis sativa L.), search for new varieties and the need for breeding is increasing. Cannabis is a very interesting plant for cultivation because of its physiological and morphological characteristics. These aspects also affect potential approaches to obtain new varieties. Many breeding techniques are already in use for cannabis. One of the techniques is to induce haploids, which are plants with gametic number of chromosomes. Successfully acquiring a haploid line and then doubled haploids, would make it easier to obtain F1 hybrid lines that currently do not exist in cannabis. Hybrid lines are genetically and phenotypically uniform. Expressed heterosis would induce better traits in hybrids than in parental lines. There are several techniques for haploid induction like gynogenesis in situ and in vitro and androgenesis. We described these techniques and leaned on processes developed on other plant species, as well as on researches on cannabis that could play a role in these processes.

Keywords:Cannabis, Cannabis sativa, breeding, haploids, haploid induction techniques, F1 hybrids

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back