Lactobacillus brevis je najpogosteje prisotna mlečnokislinska bakterija v pokvarjenem pivu. Na podlagi fenotipskih, genomskih in transkriptomskih informacij smo raziskovali mehanizme kvara in potencialno opredelili ključne gene, ki omogočajo rast bakteriji L. brevis v pivu. V raziskavo smo vključili seva L. brevis MB124 in MB449 izolirana iz piva. Z gojenjem pri višji temperaturi (37°C) oz. v prisotnosti antibiotika novobiocina smo izolirali variante obeh sevov, ki so z izgubo plazmidov zmanjšale oz. izgubile sposobnost kvara. Trem variantam pridobljenim iz seva MB124 in štirim iz seva MB449, ki so imele spremenjeno kinetiko rasti v pivu in so izgubile vsaj enega izmed genov odpornosti proti hmelju (horA, hitA in horC), smo ugotovili nukleotidno zaporedje njihovih genomov. S primerjalno analizo genomov variant in divjih sevov smo opredelili gene, zaradi katerih se jim je spremenila rast v pivu. Analize so pokazale, da v primeru odsotnosti vseh treh genov odpornosti proti hmelju, sev MB449 ne more rasti v pivu. Pomembno vlogo pri preživetju seva MB449 v pivu je imel tudi domnevni plazmid 2 (scaffold 2), katerega izguba je podaljšala fazo prilagajanja rasti v pivu. Transkriptomska analiza (RNA-seq) seva MB124 je pokazala, da ima plazmidni gen horC najverjetneje ključno vlogo pri rasti tega seva v pivu. S kemijsko in transkriptomsko analizo rasti seva MB124 v pivu smo odkrili, da je sev med rastjo preklopil presnovo ogljikovih hidratov v presnovo amino kisline arginin in piruvične in jabolčne kisline.
|