izpis_h1_title_alt

Tlak in z njim povezane vsebine pri poučevanju v osnovni šoli
Marolt, Nika (Author), Čepič, Mojca (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, Gostinčar Blagotinšek, Ana (Co-mentor)

URLURL - Presentation file, Visit http://pefprints.pef.uni-lj.si/4634/ This link opens in a new window

Abstract
V diplomskem delu so predstavljeni izsledki raziskav o predstavah učencev francoskih in angleških osnovnih šol na temo tlaka, in z njim povezanih vsebin. Rezultati kažejo zmotne predstave otrok pred vstopom v izobraževalni proces in učencev, ki so v izobraževalni proces že vključeni, o tlaku. Osredotočila sem se predvsem na predstave otrok in učencev o zraku, zračnem tlaku in tlaku v tekočinah. Glede na operativne učne cilje, povezane s temi vsebinami, ki jih navaja učni načrt za Naravoslovje in tehniko, sem analizirala učbenike za naravoslovje in tehniko v 5. razredu osnovne šole. Prav tako sem glede na operativne učne cilje, ki jih navaja učni načrt za Fiziko, analizirala učbenike za fiziko v 8. in 9. razredu osnovne šole. Navezala sem se na to, ali so učni cilji razvidni in v celoti upoštevani pri razlagi, in ali razlaga predvideva zmotne predstave učencev, ki jih navajajo ugotovitve omenjene raziskave. Izpostavila sem ustrezna pojasnila in v primeru pomanjkljivosti predlagala možne izboljšave, ki krepijo ustreznejše predstave s posebno pozornostjo na izkušnjah iz vsakdanjega življenja. Učenci se namreč s tlakom srečujejo tudi izven šolskega okolja, vendar tega v šoli pogosto ne ozaveščajo oziroma na tem ne gradijo.

Language:Slovenian
Keywords:zrak
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Tipology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:PEF - Faculty of Education
Year:2017
COBISS.SI-ID:11689033 Link is opened in a new window
Views:273
Downloads:89
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:Pressure and related contents in lower secondary school
Abstract:
Diploma Thesis presents the results of a research about French and English primary school pupils’ ideas about pressure and related content. The results indicate misconceptions about pressure which are developed by children and pupils. In Diploma Thesis, I focused mainly on conceptions about the air, air pressure and hydrostatic pressure. Further I analysed textbooks for Science and Technology in 5th grade of primary school and also textbooks for Physics in 8th and 9th grade of primary school. I checked if learning objectives stated in the curriculum are evident and fully taken into account. I also checked if explanations and interpretations predict misconceptions of children and pupils, revealed in research. I highlighted the relevant explanations and proposed improvements in cases of deficiencies. My improvements offer to strengthen appropriate images related to everyday life. Pupils gain experience with pressure outside of the school in everyday life but many times they are not aware of it.

Keywords:air

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back