izpis_h1_title_alt

Razumevanje barv skozi krajinsko umetnost pri učencih 1., 2. in 3. razreda : magistrsko delo
ID Zupan, Darja (Author), ID Selan, Jurij (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, ID Podobnik, Uršula (Co-mentor)

URLURL - Presentation file, Visit http://pefprints.pef.uni-lj.si/4305/ This link opens in a new window

Abstract
V magistrskem delu sem pri učencih 1., 2. in 3. razreda raziskala sposobnost razumevanja mešanja barv skozi t. i. krajinsko umetnost (ang. Land art). Mešanja barv se učenci običajno učijo na osnovi mešanja industrijsko pripravljenih barv iz tube, ki jih kupimo v trgovini. Vendar pa je narava sama neizmeren vir barvil in barv, ki jih lahko izkoristimo in se z njihovo pomočjo učimo mešanja barv v umetnosti. To so počeli umetniki v preteklosti, ko so si sami pripravljali pigmente iz naravnih snovi, potenciale naravnih materialov pri mešanju barv pa danes izkoriščajo tudi različni umetniki v krajinski umetnosti. Problem sem raziskovala v teoretičnem in empiričnem raziskovalnem pristopu. V teoretični raziskavi sem na podlagi deskriptivne metode in študija literature analizirala problematiko barvnih mešanj v povezavi s pojavljanjem barv v naravi (naravni pigmenti, različni barvni pojavi v naravi, naravni materiali različnih barv ipd.) in raziskala, kako je mogoče barve v naravi izkoristiti za mešanje barv v likovni umetnosti. Pri tem sem si pomagala z analizo del različnih sodobnih umetnikov, ki izkoriščajo barve iz narave v svoji krajinski umetnosti. V empiričnem delu sem nato v akcijski raziskavi v treh korakih raziskovala sposobnost učencev za razumevanje mešanja barv skozi krajinsko umetnost. V prvem koraku sem učencem predstavila mešanje barv na uveljavljen način, torej s pomočjo industrijsko pripravljenih barv iz tube. V drugem koraku sva z učiteljico kemije izvedli medpredmetno povezavo, in sicer na temo mešanja barv in pridobivanja naravnih barvil z ekstrakcijo. V tretjem koraku pa smo z učenci v okolici šole mešali barve s pomočjo snovi, ki jih najdemo v naravi, in to povezali z nekaterimi značilnostmi krajinske umetnosti. Učenci so imeli za ustvarjanje na voljo različne naravne materiale, dostopne v okolici šole (šola, kjer sem izvajala raziskavo, se nahaja na podeželju). Raziskava bo doprinesla v likovno didaktiko inovativni didaktični pristop poučevanja mešanja barv v povezavi z naravo in krajinsko umetnostjo. Poudarek je bil na odprtem in ustvarjalnem delovanju učencev, na široki paleti materialov in idej. S tem se bo pri učencih okrepila tudi ekološka ozaveščenost in zavest o sobivanju z naravo.

Language:Slovenian
Keywords:krajinska umetnost, Land art, barve, odnosi barv, barvno mešanje, naravni pigmenti, narava
Work type:Master's thesis/paper
Typology:2.09 - Master's Thesis
Organization:PEF - Faculty of Education
Publisher:[D. Zupan]
Year:2016
Number of pages:105 str.
PID:20.500.12556/RUL-88367 This link opens in a new window
UDC:7.038.541:373.3(043.2)
COBISS.SI-ID:11398729 This link opens in a new window
Publication date in RUL:31.08.2017
Views:1168
Downloads:291
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
Share:Bookmark and Share

Secondary language

Language:English
Title:Understanding colours through the land art amongst pupils of 1st, 2nd and 3rd grade
Abstract:
In my thesis, I investigate the ability of understanding colour mixing through a so-called Land art at 1st, 2nd and 3rd graders. Colour mixing is usually based and on prepared industrial tube colours bought at usual shops. However, nature is an immense source of dyes and colours that offer colour mixing in the art. In the past the artists prepared pigments from natural substances by themselves. Nowadays various artists in landscape art exploit the potential of natural materials in mixing colours. I have explored this issue through the theoretical and empirical research approach. In the theoretical part, I have analysed the problem of colour mixing in conjunction with the appearance of colours in nature (natural pigments, various colour phenomena in nature, the natural materials of different colours, etc.) considering descriptive methods and field literature to establish the advantage of mixing colours in the visual arts. I take into account the analysis of the various contemporary artists who exploit the colours of nature in its landscape art. In the empirical part, I investigated the ability of pupils’ understanding the colour mixing through the Landscape Art in action survey in three steps. The first step was to present the colour mixing on an established way of industrial tube paints to students. In a second step, I included the teacher of chemistry; we conducted a cross-curricular link, on the subject of colour mixing and extraction of natural dyes by extraction. In the third step, students mixed colours using substances found in nature near their school, and this leads to certain characteristics of landscape art. Students created a variety of natural materials available in near school location (the school, where I conducted research is located in the countryside). The study will contribute to art didactics innovative methods of teaching colour mixing in conjunction with the nature and landscape art. Emphasis was on an open and creative functioning of students in a wide range of materials and ideas. This will help the students to strengthen environmental awareness and awareness of coexistence with nature.

Keywords:art education, colour, likovna vzgoja, barva

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back