izpis_h1_title_alt

Spolnost in osebe z zmernimi motnjami v duševnem razvoju : diplomsko delo
ID Tuljak, Barbara (Author), ID Jerman, Janez (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, ID Kastelic, Lidija (Co-mentor)

URLURL - Presentation file, Visit http://pefprints.pef.uni-lj.si/3990/ This link opens in a new window

Abstract
V diplomskem delu smo želeli raziskati, kako osebe z zmernimi motnjami v razvoju doživljajo spolnost. Želeli smo raziskati, ali jim je spolnost pomembna, ali se o spolnosti pogovarjajo in s kom. Z raziskavo smo želeli tudi ugotoviti, ali imajo potrebo po dotikih in nežnosti, ali se samozadovoljujejo in ali je v njih želja po družini. V raziskavo je bilo vključenih 37 oseb z zmernimi motnjami v duševnem razvoju, ki so varovanci Varstveno delovnega centra Tončke Hočevar – Enota Šiška, Stanovanjske skupine Mimoza v Izoli in Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem. Ugotovili smo, da je za osebe z zmernimi motnjami v duševnem razvoju spolnost pomembna, vendar se o tem premalo govori, tako z osebami z zmernimi motnjami v duševnem razvoju, kot z njihovimi starši, s strokovnimi delavci in nasploh v družbi. Osebe z zmernimi motnjami v duševnem razvoju potrebujejo nenehno poučevanje o spolnosti. Želijo si dotikov, poljubov in čutijo pripadnost do nasprotnega spola, mnogi med njimi imajo željo po družini.

Language:Slovenian
Keywords:zaljubljenost, ljubezen, spolnost, pravica do spolnosti
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:PEF - Faculty of Education
Year:2016
Publisher:[B. Tuljak]
Number of pages:V, 53 str.
UDC:613.88-056.36(043.2)
COBISS.SI-ID:11259977 This link opens in a new window
Publication date in RUL:11.09.2017
Views:821
Downloads:142
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:People with a moderate mental disorder and sexuality
Abstract:
The aim of the thesis was to find out how people with a moderate mental disorder experience sexuality. We wanted to examinate whether sexuality is important for them, whether they talk about it and who they talk to. The research also wanted to establish whether they have a need for tenderness, whether they masturbate and whether they desire to start a family. 37 people with a moderate mental disorder from three mental health care institutions (Varstveno delovni center Tončke Hočevar in Ljubljana Šiška, Stanovanjska skupina Mimoza in Izola and Center za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem) took part in the research. The research showed that people with a moderate mental disorder find sexuality important; however, sexuality is rarely discussed, neither with people with a moderate mental disorder nor with their parents, professionals who work with them or in society in general. People with a moderate mental disorder need constant education about sexuality. They wish to be touched and kissed and they feel attracted to the opposite sex. Many of them want to have their own family.

Keywords:mentally handicapped, sexual behaviour, duševno prizadeti, spolno vedenje

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back