izpis_h1_title_alt

Zasnova malega namakalnega sistema v nasadu jablan na območju Slovenske Bistrice
ID Mohorko, Matic (Author), ID Šraj, Mojca (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, ID Juvan, Smiljan (Co-mentor)

.pdfPDF - Presentation file, Download (2,90 MB)
MD5: 74726B6249EDFDFEE5053BC5F1249596
PID: 20.500.12556/rul/6995c142-c40d-45d4-be66-c657a3929c5c

Abstract
Namakanje postaja v dobi vedno intenzivnejših klimatskih sprememb iz leta v leto pomembnejši način povečevanja pridelka in izboljševanja kakovosti le-tega. Kot drugje v razvitem svetu, tudi v Sloveniji prevladuje kapljično namakanje. Takšna oblika namakanja je najučinkovitejša in glede varstva okolja najprimernejša. Rastlinam se po ceveh s pomočjo kapljačev v koreninski del dozira natančna količina vode, ki jo potrebujejo. V diplomskem delu je opisana zasnova malega namakalnega sistema v nasadu jablan na območju Slovenske Bistrice. Predstavljene so zakonske podlage in dovoljenja, potrebna za izgradnjo. Na podlagi podatkov o tleh, rastlinah, klimi in padavinah so izračunane maksimalne potrebe rastlin po vodi. Glede na zahtevano količino namakanja je dimenzionirano majhno akumulacijsko jezero, ki se polni s pomočjo padavin in z odvzemom vode iz vodotoka Devina. Glede na potrebe po namakanju so izbrani kapljači, cevi, armatura, filtri in črpalka. Izračunani so namakalni parametri, s pomočjo programa CROPWAT 8.0 pa so izdelani urniki namakanja.

Language:Slovenian
Keywords:kapljični namakalni sistem, jablane, tla, rastline, namakalne linije, filtri, črpalka, armatura
Work type:Undergraduate thesis
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FGG - Faculty of Civil and Geodetic Engineering
Place of publishing:Ljubljana
Publisher:[M. Mohorko]
Year:2016
PID:20.500.12556/RUL-84333 This link opens in a new window
UDC:626.81/.84: 497.4 (043.2)
COBISS.SI-ID:7564641 This link opens in a new window
Publication date in RUL:19.08.2016
Views:3353
Downloads:554
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
Share:Bookmark and Share

Secondary language

Language:English
Title:Design of a small irrigation system in an apple orchard in Slovenska Bistrica area
Abstract:
In the era of increasingly intensive climatic changes irrigation is becoming very important way of increasing crop yields and improving its quality. Like elsewhere in the developed world, drip irrigation is predominant in Slovenia. Such an irrigation is the most efficient and considering environmental protection the most suitable one. Plants get the precise dosage of water needed to the root area through the pipes using emitters. In this thesis the design of a small irrigation system in apple orchard in Slovenska Bistrica area is described. Legal basis and permits required for construction are presented. Based on the data on ground, plants, climate and precipitation maximum water demands of plants are calculated. In relation to the demanded irrigation quantity a small reservoir that is filled by precipitation and abstraction of water from the Devina stream is designed. Based on water demands emitters, pipes, armature, filters and pump are selected. Irrigation parameters are calculated and, with the CROPWAT 8.0 program, irrigation schedules are prepared.

Keywords:drip irrigation system, apple trees, ground, plants, dripperlines, filters, pump, armature

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back