izpis_h1_title_alt

Vpliv selena na transport živega srebra vzdolž prehranjevalne verige : magistrsko delo
Kržišnik, Špela (Author), Vogel-Mikuš, Katarina (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, Zidar, Primož (Co-mentor)

URLURL - Presentation file, Visit http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/3260 This link opens in a new window

Abstract
Idrija je mesto, ki je poznana po 500‒letnem rudarjenju živega srebra v drugem največjem rudniku na svetu. Vpliv živega srebra je v Idriji še vedno zelo velik, kljub dejstvu, da tam že več kot trideset let ne rudarijo več. V zadnjih dvajsetih letih so pričeli živemu srebru v okolju zaradi njegove strupenosti posvečati veliko pozornost. Večletno rudarjenje je v Idriji pustilo velike posledice za okolje, tla in tudi za zdravje ljudi. Živo srebro je kemijsko zelo aktivno, prisotno je v verigi biogeokemijskega kroženja in globalnega razširjanja. Proučuje se ga zaradi njegovih pretvorb v okolju ter kopičenja v prehranjevalnih verigah. Koncentracija živega srebra se je tekom rudarjenja in predelave rude v tleh močno povečala. Danes so v tleh še vedno prisotne koncentracije živega srebra nad dovoljeno mejno vrednostjo (0,05 mg kg-1 suhe snovi), vendar pa so le-te še zmeraj nižje od časa rudarjenja. Z magistrskim delom smo hoteli ugotoviti, ali selen (Se) vpliva na privzem in transport živega srebra preko prehranjevalne verige. Najprej smo proučili, kako različne koncentracije živega srebra in selena vplivajo na rast rastlin in privzem različnih elementov v rastline. Zemljo smo tretirali z različnimi koncentracijami živega srebra in vanjo posadili solato. Po štirinajstih dneh rasti smo na solato, foliarno nanesli raztopino selena. Nadalje so nas zanimale koncentracije živega srebra in selena v rakih enakonožcih, ki smo jih hranili s solato, tretirano z različnimi koncentracijami živega srebra. Rezultati kažejo, da vnos Se zavira prenos Hg preko prehranjevalne verige. Biofortifikacija rastlin s Se lahko tako pomembno prispeva k zmanjšanju vnosa Hg v živalski organizem.

Language:Slovenian
Keywords:raki enonožci
Work type:Master's thesis/paper (mb22)
Tipology:2.09 - Master's Thesis
Organization:PEF - Faculty of Education
Year:2015
Publisher:[Š. Kržišnik]
Number of pages:XI, 59 str.
UDC:57:543.272.81:543.632.462:502.211(043.2)
COBISS.SI-ID:10843465 Link is opened in a new window
Views:983
Downloads:160
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:Influence of selenium on mercury transport along the food chain
Abstract:
Idrija is a small city well known for its 500 year mining history of mercury (Hg) in the second largest Mg mine in the world. The impact of Hg in Idrija is still very prominent, despite the fact that the mining stopped more than 30 years ago. In the past thirty years lots of attention is paid to Hg in the environment due to its toxicity. Several years of mining in Idrija left a significant impact on the environment, soil and human health. Mercury (Hg) is chemically very active and present in the chain of biogeochemical cycling and global spreading. Hg can undergo several chemical transformations in environment and can accumulate in the food chains with biomagnification pattern. Today the concentration of Hg in the soil at the near vicinity of Idrija still exceed the legal limits (0.05 mg kg-1 of dry matter), but are lower than during the mining period. The master's thesis aimed to investigate whether selenium affects the uptake and transport of mercury through the food chain. First, we examine how different concentrations of Hg and Se affect plant growth and Hg and Se uptake in plants. The substrate was contaminated with different concentrations of Hg and put in the pots where the lettuce was planted. After 14 days of growth the salad was foliarly sprayed with solution of selenium. Furthermore, we were interested in concentrations of Hg and Se in crustaceans, isopods, which were fed with lettuce treated with different combinations of Hg and Se. The results show that foliar spraying with Se lowers Hg concentrations in plants and therefore further in the food chains. Biofortification of plant with Se may therefore contribute to reduction of Hg load in animals and humans.

Keywords:Mercury

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back