izpis_h1_title_alt

Poznavanje prehranskih pojmov pri učencih 6. razreda
Finc, Irena (Author), Koch, Verena (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, Kostanjevec, Stojan (Co-mentor)

URLURL - Presentation file, Visit http://pefprints.pef.uni-lj.si/3187/ This link opens in a new window

Abstract
Pravilno razumevanje prehranskih pojmov, ki se uporabljajo v osnovnošolskem prehranskem izobraževanju, je pomembno pri ocenjevanje kakovosti prehranskega znanja osnovnošolcev. Prehranski pojmi se uporabljajo na različnih vzgojno-izobraževalnih stopnjah osnovnošolskega izobraževanja, zato je pomembno, da so prilagojeni stopnji kognitivnega razvoja učencev. Namen diplomskega dela je ugotoviti, kako učenci razumejo prehranske pojme. Prehransko izobraževanje pozitivno vpliva na prehransko znanje otrok, a je v veliki meri odvisno od razumevanja in uporabe pojmov. Podatki so bili zbrani empirično z anketiranjem 125 učencev 6. razreda treh ljubljanskih osnovnih šol. Anketa je vsebovala 16 vprašanj. Učenci so bili anketirani pred in po izvajanju prehranskega izobraževanja. Na osnovi rezultatov ankete sem ugotovila, da so učenci na splošno seznanjeni s prehranskimi pojmi, ki so obravnavani tudi v učnih načrtih predmetov. Učenci poznajo in razložijo pojme glede na njihovo stopnjo kognitivnega razvoja. Najpogosteje hranilne snovi povezujejo z živili, v katerih se nahajajo in opisujejo njihovo osnovno vlogo v organizmu. Živila z več sladkorja (sladkarije) pogosto povezujejo z večjo vsebnostjo maščobe, pogosto pa imajo težave pri določanju živil glede na večjo vsebnost posamezne hranilne snovi. Učenci so v času prehranskega izobraževanja dosegli zaznan napredek pri uporabi prehranskih pojmov. Prehranske pojme je treba v osnovnošolskem izobraževanju obravnavati na konstruktivistični način in jih glede na kognitivni razvoj otrok ustrezno nadgrajevati tudi z medpredmetnim povezovanjem do stopnje, na kateri bodo učenci sposobni pojme razlagati in uporabljati v različnih primerih.

Language:Unknown
Keywords:prehranski pojmi
Work type:Not categorized (r6)
Organization:PEF - Faculty of Education
Year:2015
COBISS.SI-ID:10758985 This link opens in a new window
Views:598
Downloads:128
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:Unknown
Title:Knowledge of nutritional concepts among 6th grade students
Abstract:
A proper understanding of nutritional concepts that are used in primary nutritional education is important in assessing the quality of nutritional knowledge in primary school. It is crucial that nutritional concepts used in different educational stages of primary education are adjusted to specific stage of student´s cognitive development. Purpose of my thesis is to identify how students understand nutritional concepts. Nutritional education has namely a positive impact on children's nutritional knowledge that mostly depends on concepts usage and understanding. Data is collected empirically by interviewing 125 6th grade students from three primary schools in Ljubljana. The survey contained 16 questions. Students participated in surveys before and after implementation of nutrition education. Based on results of the survey, I can conclude that students are generally familiar with nutritional concepts, which are used according to study program. Students are familiar and can explain concepts according to their level of cognitive development. Most often nutrients are associated with foods in which they are found and their basic role in the organism is described. Foods with more sugar (sweets) are frequently associated with high fat contents, but students often have difficulty in determining a level of individual nutrients in the foods. At the time of nutrition education perceived progress in usage of nutritional concepts is achieved. Nutritional concepts in primary education need to be addressed in a constructive manner and appropriately upgraded according to the cognitive development of children. Namely, with networking of courses in the student program to the degree, where students will be able to interpret and apply different concepts in different situations.

Keywords:nutritional concepts

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back