izpis_h1_title_alt

Materinstvo - nuja ali izbira? : odnos družbe do žensk brez otrok
ID Velišček, Tina (Author), ID Gaber, Slavko (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, ID Tašner, Veronika (Co-mentor)

URLURL - Presentation file, Visit http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/2544 This link opens in a new window

Abstract
Tako iz literature kot tudi iz rezultatov svoje in tujih raziskav je razvidno, da so ženske v današnji družbi na nekaterih področjih še vedno neenakovredne moškim. To je močno opazno na področju skrbi za otroke, ki je še zmeraj pojmovana predvsem kot osnovna (in nujna) vloga ženske (Oakley, 2000). Čeprav je materinstvo danes že pojmovano kot izbira, se ženske pogosto odločijo za otroka zaradi pritiska družbe, oskrbe v starosti, v izogib občutku osamljenosti, zaradi izpolnitve, nadaljevanja lastnih genov ali zaradi reševanja oziroma izboljšanja odnosa s partnerjem. V diplomski nalogi sem ugotovila, da pri ženskah brez otrok lahko najdemo nekatere vsem skupne lastnosti, ki so v nasprotju ali slabše združljive z otroki. Še posebej je opazna osredotočenost nase in na svoje potrebe, kar družba pogosto vrednoti kot sebično. Nekatere ženske nimajo otrok zaradi spleta okoliščin, druge pa so brez njih po lastni odločitvi, za katero navajajo različne razloge. Pogosto navajani so zadovoljstvo z življenjem, ki ga živijo, visoko cenjene vrednote svobode in neodvisnosti, odpor do življenja s tovrstnimi odgovornostmi, odsotnost želje po otroku ter želja po življenjskih izkušnjah, ki jih je težko doseči, če imaš otroke (Scott, 2006). Življenje žensk brez otrok se razlikuje od življenja žensk z otroki predvsem po tem, da imajo le-te več časa in svobode ter manj skrbi in odgovornosti. Čeprav se število žensk brez otrok povečuje, pa nematerinstvo ostaja tabu. Odnos do žensk brez otrok je še zmeraj odklonilen, le-te so pogosto stigmatizirane, deležne negativnih odzivov okolice in žrtve predsodkov.

Language:Slovenian
Keywords:odzivi okolja, stigma
Work type:Undergraduate thesis
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:PEF - Faculty of Education
Publisher:[T. Velišček]
Year:2014
Number of pages:117 str., [69] str. pril.
PID:20.500.12556/RUL-69182 This link opens in a new window
UDC:316.472(043.2)
COBISS.SI-ID:10248265 This link opens in a new window
Publication date in RUL:10.07.2015
Views:1640
Downloads:238
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
Share:Bookmark and Share

Secondary language

Language:English
Title:Motherhood – choice or expectiation? Social attitudes towards childless women
Abstract:
It can be noted from the literature, as well as from the results of foreign research and my own research, that in today's society women remain unequal to men in some areas. This is particularly evident in the area of caring for children, which is still primarily seen as a basic (and obligatory) role of women (Oakley, 2000). Even though motherhood in contemporary society is seen as a choice, women often decide to have children because of social pressure, for security in old age, for self fulfilment, to avoid loneliness, to continue on their own genes or to fix/ improve their relationship. In my thesis I find that childless women possess some common features that are contrary to (or less compatible with) children. It is evident that they are highly focused on themselves and their own needs, which society often regards as selfish. Some women are childless due to circumstances, while others decided not to have children for various reasons. Often quoted are satisfaction with life as it is, highly prized values of freedom and independence, resistance to life with child raising responsibilities, lack of desire for a child and a desire for life experience which would be difficult to achieve with children (Scott, 2006). The lives of women without children differ from the lives of women with children, particularly in having more time and freedom as well as less worry and responsibility. Although the number of childless women is rising, childlessness remains a taboo. Attitudes towards women without children continue to be negative - they are often stigmatised, subjected to negative responses from their community and are victims of prejudice.


Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back