izpis_h1_title_alt

Akcijsko raziskovanje kot del procesov zagotavljanja kakovosti dela v vzgojno-izobraževalni instituciji
Fajfar, Urška (Author), Filipčič, Tjaša (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, Vogrinc, Janez (Author), Valenčič Zuljan, Milena (Author), Krek, Janez (Author)

URLURL - Presentation file, Visit http://pefprints.pef.uni-lj.si/178/ This link opens in a new window

Abstract
V prispevku opredeljujemo akcijsko raziskovanje kot dejavnik učiteljevega profesionalnega razvoja in kot del procesov zagotavljanja kakovosti dela v vzgojno-izobraževalnih institucijah. Za akcijsko raziskovanje je značilno, da ga izvajajo praktiki, torej učitelji, pogosto s pomočjo šolske svetovalne službe in mentorja, in da je usmerjeno v neposredno izboljšavo prakse. V pričujočem prispevku so analizirane poglavitne značilnosti akcijskega raziskovanja, opisan je model učiteljevega profesionalnega razvoja in predstavljeni so rezultati empirične raziskave, s katero smo ugotavljali, ali se med učitelji, ki imajo izkušnje z raziskovalnim delom, in tistimi, ki takšnih izkušenj nimajo, pojavljajo razlike v njihovi pripravljenosti za sodelovanje v raziskovalnem procesu, in v katerih fazah profesionalnega razvoja so se učitelji najbolj pripravljeni ukvarjati z raziskovanjem.

Language:Unknown
Keywords:akcijsko raziskovanje
Work type:Not categorized (r6)
Organization:PEF - Faculty of Education
Year:2007
Publisher:Zveza društev pedagoških delavcev Slovenije
Number of pages:48-67
Numbering:58
ISSN:0038-0474
Views:926
Downloads:167
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:Unknown
Title:Action research as part of the processes for assuring work quality in an educational institution
Abstract:
In the article we present action research as a factor in the teacher's professional development and as part of processes for ensuring quality in education. Action research is characteristically performed by practitioners, in this case teachers, often with the help of the school counselling service and the mentor, and directly oriented towards an improvement in practice. In the article we analyse the main characteristics of action research and the model of teachers´ professional development. We present the results of empirical research which were used to determine whether there are any evident differences between teachers who have experience in research and those without such experience in terms of their interest in participation in the research process and at which stage of professional development are those teachers who are most prepared to do research.

Keywords:action research

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back