izpis_h1_title_alt

Reševanje konfliktov v lesnem podjetju : diplomsko delo - visokošolski strokovni študij
ID Smrekar, Janez (Author), ID Kropivšek, Jože (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, ID Oblak, Leon (Reviewer)

.pdfPDF - Presentation file, Download (833,41 KB)
MD5: 2C08F32489C12CB06EF0EABAA844A8E9
PID: 20.500.12556/rul/478f0b65-c751-4f36-ae09-a59071e80e07

Abstract
Konflikti so vsakdanji pojav, ki pa stresno vpliva na naše življenje, tako zasebno kot na delovnem mestu. Kadar je nekaj tako samoumevno navzoče kot so konflikti, potem je spoznanje, kako ravnati ob konfliktih, veliko pomembnejše kot pa iskanje vzrokov za nastanek le-teh. Sami po sebi so konflikti naravni in niso nevarni, nevaren pa je način odziva na konflikt in verižna reakcija, ki se sprosti, če se udeleženci ne znajdejo oziroma ne naučijo njihovega konstruktivnega reševanja. Preverjali smo stanje in preučevali možnosti za učinkovitejše reševanje konfliktov v izbranem lesnem podjetju. S pomočjo anketnega vprašalnika smo pridobili mnenja anketirancev v zvezi s pojavnostjo konfliktov v njihovem podjetju. Ugotovili smo, da zaposleni v podjetju prepoznavajo konflikte, in da je njihovo reševanje s strani zaposlenih ocenjeno kot učinkovito. Po analizi rezultatov smo podali predlog, ki temelji predvsem na izboljšanju komunikacije med vodstvenimi delavci in ostalimi zaposlenimi. Podjetje naj za izboljšanje uspešnosti reševanja nastalih konfliktov uporablja tudi mediacijo, ki je za podjetje bolj učinkovita in prijazna do zaposlenih. Predvsem pa je iskrenost in krepitev zaupanja med vodstvom in zaposlenimi tista preventiva, ki zmanjša raven prepogostih in negativnih konfliktov v podjetju.

Language:Slovenian
Keywords:vodenje, modeli vodenja, konflikti, reševanje konfliktov
Work type:Undergraduate thesis
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:BF - Biotechnical Faculty
Place of publishing:Ljubljana
Publisher:[J. Smrekar]
Year:2010
Number of pages:IX, 53 f., [10] f. pril.
PID:20.500.12556/RUL-551 This link opens in a new window
UDC:005.95/.96:674
COBISS.SI-ID:1838985 This link opens in a new window
Publication date in RUL:11.07.2014
Views:1515
Downloads:386
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
Share:Bookmark and Share

Secondary language

Language:English
Title:Conflict resolution in a wood construction company : graduation thesis - higher professional studies
Abstract:
Conflicts are an everyday occurrence that can negatively affect our personal as well as professional lives. When something is as common as any conflict can be, then the knowledge of how to react to it is much more important than looking for the reason of its existence. Conflicts are a natural occurrence, and as such are not necessarily dangerous, but our way of reacting to them can pose a threat, and begin a chain reaction if the persons involved do not know or learn how to constructively solve them. We checked the status and studied the options for better problem-solving in a chosen wood construction company. With the help of a survey we received the opinions of the surveyed about conflicts. We found out that the employees recognize conflicts, and that from their point of view the resolution of them is successful. After analyzing the results of the study we gave suggestions for improvement, the basis of which lies on the betterment of communication among the employers and the employees. For a higher conflict resolution success rate, the company should use counseling, which seems to be better for the company and friendlier to the employees. Most importantly, it is the honesty and the strengthening of trust between the employers and the employees that will minimize the frequency and number of negative conflicts in the company.


Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back