Details

Osebna konstrukcija realnosti
ID Tomc, Gregor (Author)

URLURL - Presentation file, Visit http://dk.fdv.uni-lj.si/dr/dr13Tomc.PDF This link opens in a new window

Abstract
Avtor predstavi tri razlage narave družbenega življenja: nominalistično, holistično in komplementaristično ter po zgledu G. H. Meada poda svojo lastno, personalistično razlago. Družbeno življenje locira v osebi kot dialogu jaza z menoj. Z mišljenjem oseba vzpostavlja in ohranja sebe in druge, to je družbo. Kakršnokoli dejansko razločevanje osebe in družbe je po takšni razlagi nesmiselno. Na koncu poskuša opredeliti še mesto nekaterih temeljnih družboslovnih pojmov v tako pojmovani sociologiji: jezik, kultura, družba, naravno in nadnaravno, oseba, družbena sprememba.

Language:Slovenian
Keywords:posameznik, družba, sociološke teorije, nominalizem, holizem
Work type:Not categorized
Typology:1.04 - Professional Article
Organization:FDV - Faculty of Social Sciences
Year:1992
Number of pages:Str. 62-75
Numbering:Let. 9, št. 13
PID:20.500.12556/RUL-5249 This link opens in a new window
UDC:316.2
ISSN on article:0352-3608
COBISS.SI-ID:15422813 This link opens in a new window
Publication date in RUL:11.07.2014
Views:5344
Downloads:306
Metadata:XML DC-XML DC-RDF
:
TOMC, Gregor, 1992, Osebna konstrukcija realnosti. Družboslovne razprave [online]. 1992. Vol. 9, no. 13, p. 62–75. [Accessed 22 June 2025]. Retrieved from: http://dk.fdv.uni-lj.si/dr/dr13Tomc.PDF
Copy citation
Share:Bookmark and Share

Record is a part of a journal

Title:Družboslovne razprave
Shortened title:Družbosl. razpr.
Publisher:Slovensko sociološko društvo, Fakulteta za družbene vede
ISSN:0352-3608
COBISS.SI-ID:7530242 This link opens in a new window

Secondary language

Language:English
Keywords:individual, society, sociological theory, nominalism, holysm

Similar documents

Similar works from RUL:
  1. Optimization of cider production
  2. Optimization of acetic fermentation of cider
  3. Population genomics of the indigenous Saccharomyces yeasts from cider
  4. ǂThe ǂinfluence of coinoculation of non-Saccharomyces and Saccharomyces cerevisiae yeasts on chemical and sensory properties of Malvasia wine
  5. Fermentation characteristics of autochthonous yeast isolate for alcoholic fermentation of Rhine Riesling
Similar works from other Slovenian collections:
  1. Biotska raznovrstnost kvasovk povezanih s proizvodnjo jabolčnega vina
  2. Use of various yeasts in the production of apple wine
  3. Biodiversitet i naturleg gjær i siderproduksjonen i Hardanger
  4. Different Approaches in Cider Production
  5. Exploring biodiversity potential of wine associated yeasts

Back