izpis_h1_title_alt

Mahovi kot bioindikatorji onesnaženosti zraka z organskimi onesnažili : diplomsko delo - univerzitetni študij
ID Milojković, Vid (Author), ID Batič, Franc (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, ID Jeran, Zvonka (Co-mentor)

.pdfPDF - Presentation file, Download (1,40 MB)
MD5: 66D5FA396B8DF157511D197640FEE9B2
PID: 20.500.12556/rul/acb85cf0-4990-4a90-9381-62838db74939

Abstract
V diplomski nalogi je obravnavan used obstojnih organskih polutantov, natančneje policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH) v mahu štorovo sedje (Hypnum cupressiforme Hedw.). PAHi predstavljajo nevarnost za človekovo zdravje in okolje, zato so na seznamu veliko držav, katerih cilj je te spojinenadzorovati in zmanjševati. Vzorci mahov so nabrani na petnajstih ploskvah v gozdnem prostoru po vsej Sloveniji. Za določitev koncentracij PAHovv mahovih je uporabljena plinska kromatografija z masno spektrometrijo. Najvišje povprečne koncentracije so ugotovljene za fenantren, fluoranten, piren in naftalen, ki so v ozračju prisotni predvsem zaradi emisij prometa in kurjenja fosilnih goriv. Višje koncentracije so izmerjene na šestih ploskvah vrelativni bližini urbanih središč, prometnic in turističnih območij. Prevladujejo koncentracije nizko molekularnih PAHov. V primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami, je v Sloveniji v mahovih ugotovljena nizka vsebnost PAHov.

Language:Slovenian
Keywords:bioindikacija, mahovi, policiklični aromatski ogljikovodiki, Slovenija
Work type:Undergraduate thesis
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:BF - Biotechnical Faculty
Place of publishing:Ljubljana
Publisher:[V. Milojković]
Year:2013
Number of pages:VIII, 42 str.
PID:20.500.12556/RUL-38107 This link opens in a new window
UDC:630*18(043.2)=163.6
COBISS.SI-ID:3605670 This link opens in a new window
Publication date in RUL:10.07.2015
Views:2086
Downloads:278
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
Share:Bookmark and Share

Secondary language

Language:Slovenian
Title:Mosses as bioindicators of air pollution with organic pollutants
Abstract:
In this thesis the deposition of persistant organic pollutants, specifically polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) is analysed in the moss species Hypnum cupressiforme Hedw. PAHs pose a threat to human health and the environment, therefore many of them are listed in many countries as substances that have tobe controlled and reduced. Samples were collected at fifteen plots in the forest environmet across Slovenia. Gas chromatography with mass spectrometry was used to determine the concetrations of PAHs in mosses. The highest avarage concentration was found for phenanthrene, fluoranthene, pyrene and naphthalene, which are present in the atmosphere due to traffic emissions and fossil fuel incineration. Higher concentrations were measured in six plots in relative proximity to urban centers, roads and tourist sites. Concentrations of low molecular PAH dominate. In comparison with some other European countries, low PAH concentrations in mosses in Slovenia are found.


Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back