izpis_h1_title_alt

Slepi in slabovidni v prometu : diplomska naloga
Berus, Anja (Author), Maher, Tomaž (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, Cerovšek, Tomo (Thesis defence commission member), Bosiljkov, Vlatko (Thesis defence commission member), Kristl, Živa (Thesis defence commission member)

URLURL - Presentation file, Visit http://drugg.fgg.uni-lj.si/3852/ This link opens in a new window
.pdfPDF - Presentation file, Download (65,54 MB)

Abstract
V diplomski nalogi so predstavljeni pripomočki, tehnike in sistemi, ki slepim in slabovidnim omogočajo gibanje v prometu. V prometu so ljudje z okvaro vida udeleženi kot pešci, sopotniki v avtomobilu, na javnih prevoznih sredstvih ipd., zato je tudi diplomska naloga sestavljena tako, da zajema vsa ta področja. Potrebe in razmišljanja slepih in slabovidnih pa tudi videnje videčih ljudi o slepih in slabovidnih v prometu je predstavljeno v anketi na koncu naloge. Poseben poudarek je na načrtovanju in oblikovanju odprtega prostora za slepe in slabovidne osebe in s tem na pomenu pravilne izbire materialov, barv in tehnik pri načrtovanju tega. V primerih prakse sem predstavila nekaj točk v Ljubljani, ki so bolj ali manj uspešno umeščene v prostor in so namenjene slepim in slabovidnim udeležencem v prometu.

Language:Slovenian
Keywords:gradbeništvo, VSŠ, slepi, slabovidni, promet, zvočni semafor, tipka za slepe, bela palica
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Tipology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FGG - Faculty of Civil and Geodetic Engineering
Year:2012
Publisher:[A. Berus]
Number of pages:XII, 110 str., 2 pril.
Place:Ljubljana
UDC:656-056.26(043.2)
COBISS.SI-ID:5911649 Link is opened in a new window
Views:1943
Downloads:706
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:Blind and visually impared in urban traffic
Abstract:
In this thesis I present accessories, techniques and systems which enable the blind and visually impaired to move in urban traffic. The blind and visually impaired participate in traffic as pedestrians, passengers in cars and in means of public transport etc. This thesis is therefore designed so that it covers all these fields. The survey at the end of the thesis presents the needs and thoughts of the blind and visually impaired as well as the views of those who can see on the involvement of the blind and visually impaired in traffic. A special emphasis is on planning and designing of an open space for the blind and visually impaired as well as on the importance of proper selection of materials, colours and techniques during the planning. The examples of practice include a presentation of a few points for the blind and visually impaired in Ljubljana which are more or less successfully placed in the environment.

Keywords:graduation thesis, blind, visually impaired, urban traffic, sounding traffic lights, button for blind, white cane

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back