izpis_h1_title_alt

Potencial lesne biomase za energetske namene v Sloveniji : diplomsko delo
ID Humar, Matjaž (Author), ID Oman, Janez (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, ID Gornik Bučar, Dominika (Reviewer)

.pdfPDF - Presentation file, Download (699,68 KB)
MD5: 264ABE97C0D93DF0DA3CE8B9167FBA19
PID: 20.500.12556/rul/2afa600b-89dc-420c-8fd1-c0b7577945b1

Abstract
Slovenija je ena najbolj gozdnatih držav v Evropi; njena pokritost z gozdom je več kot 57 %. To zagotavlja velik potencial lesne biomase, ki bi ga lahko bolj učinkovito in v večjem obsegu izkoristili tudi v energetske namene. Les je pomembna surovina v lesno obdelovalni industriji, gradbeništvu, energetiki in celulozni industriji. Njegova poraba se že nekaj časa zmanjšuje, saj ga kot surovino, predvsem v energetiki in gradbeništvu, izpodrivajo drugi materiali; to pa ima negativen vpliv na okolje in družbo. Celovitejše izkoriščanje lesa iz naših gozdov bi imelo pozitiven vpliv tako v lesni obdelovalni industriji kot energetiki. Omogočilo bi večjo rast prihodka, odpiranje novih delovnih mest, zmanjševanje emisij toplogrednih plinov in večjo samooskrbo s toplotno energijo. V Sloveniji se les kot biomasa v energetske namene uporablja predvsem na podeželju; skupno pa se z lesom ogreva približno 30 % prebivalstva. V zadnjem obdobju se zaradi sodobnih tehnologij pridobivanja, predelave in rabe lesa, kot tudi zaradi sodobnih sistemov kurjenja z visokimi energijskimi izkoristki, opaza povečanje uporabe lesne biomase kot goriva.

Language:Slovenian
Keywords:lesna biomasa, vir energije, raba lesa, trg biomase, kurilne naprave
Work type:Undergraduate thesis
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:BF - Biotechnical Faculty
Place of publishing:Ljubljana
Publisher:[M. Humar]
Year:2008
Number of pages:IX, 70 f.
PID:20.500.12556/RUL-261 This link opens in a new window
UDC:662.63
COBISS.SI-ID:1610121 This link opens in a new window
Publication date in RUL:11.07.2014
Views:2237
Downloads:368
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
Share:Bookmark and Share

Secondary language

Language:English
Title:Potential wood biomass for energy purposes in Slovenia : visokošolski strokovni študij
Abstract:
Slovenia is one of the most forested countries in Europe. More than 57 % of its surface is covered with forests, securing a large potential, which could be used more efficiently, and in greater extend also for energy purposes. Wood is an important raw material in wood industry, in civil engineering, in energy and cellulose industry. Wood usage has been reduced. As a raw material it has been superseded by other materials, especially in energy and civil engineering; this having a bad influence for environment and society. Better exploitation of wood from our forests would have better influence on wood industry, as well on energy. It would enable to rise revenues, new employments, as well at reduce emission from greenhouse gases and bigger self-sufficiency with heat energy. In Slovenia, wood as biomass is used especially in the country; 30 % of population use it. In the last period, the interest to use wood biomass increased, especially because of contemporary technology of acquiring, processing and using wood, as well as because of contemporary systems of heating with good energy results.

Keywords:wood biomass, energy sources, biomass management, firing instalations

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back