izpis_h1_title_alt

Lah, Uratnik in Bilimovič - začetniki statistične analize na področju družbenoekonomskih raziskav v Sloveniji
Južnič, Stanislav (Author), Sušjan, Andrej (Author)

URLURL - Presentation file, Visit http://dk.fdv.uni-lj.si/db/pdfs/tip20073-4_Juznic_Susjan.pdf This link opens in a new window

Abstract
Članek opisuje nekatere značilnosti statističnih metod Iva Laha, Filipa Uratnika in Aleksandra Bilimoviča v Ljubljani med obema vojnama. Nakazani so vplivi ruskih matematikov in statistikov, ki so v veliki meri opredeljevali Lahovo in Bilimovičevo razmišljanje. Lah in Uratnik sta se ukvarjala s problematiko socialnega zavarovanja delavcev, statistični podatki o socialnem zavarovanju pa so Lahu in Bilimoviču služili kot izhodišče za analizo nihanj vgospodarskih gibanjih. Lah in Bilimovič sta se ukvarjala tudi s statistično teorijo, Lah pa še z aktuarsko matematiko. Uratnik se je posvečal demografski in socialni statistiki in bil eden prvih raziskovalcev kvalitete življenja slovenskega prebivalstva. Opisano je tudi sodelovanje med Lahom, Uratnikom in Bilimovičem, kot je razvidno iz prepletanja njihovih objav.

Language:Slovenian
Work type:Not categorized (r6)
Tipology:1.01 - Original Scientific Article
Organization:FDV - Faculty of Social Sciences
Year:2007
Number of pages:Str. 396-418
Numbering:Letn. 44, št. 3/4
UDC:311:316.323(497.4)
ISSN on article:0040-3598
COBISS.SI-ID:26563165 This link opens in a new window
Views:577
Downloads:188
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Record is a part of a journal

Title:Teorija in praksa
Shortened title:Teor. praksa
Publisher:Visoka šola za politične vede
ISSN:0040-3598
COBISS.SI-ID:763652 This link opens in a new window

Secondary language

Language:English
Abstract:
The paper deals with statistical contributions of Ivo Lah, Filip Uratnik and Aleksander Bilimovič in Ljubljana between the wars. In the first section there is a brief review of Russian mathematical and statistical tradition, which had a strong impact on the work of Lah and Bilimovič. Lah and Uratnik dealt with the problems of the social insurance of Slovenian workers. The data on social insurance were used by Lah and Bilimovič to analyse the business fluctuations of the Slovenian economy. Lah and Bilimovič wrote also on statistical theory and Lah on problems in insurance mathematics. Uratnik was interested in demographic and social statistics; he carried out some pioneering research about the living standards of the Slovenian population. The published works of Lah, Uratnik and Bilimovič reveal their mutual interest in the statistical analysis of the socio-economic issues of the time.


Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back