Študijo smo zasnovali z namenom, da bi proučili učinek zamenjave pražene soje s svežo sojo, obdelano s kvasovkami v obroku za piščance. Uporabili smo 15 različnih obrokov, v katerih smo praženo sojo zamenjevali s svežo sojo (0 % (kontrola), 25 %, 50 %, 75 % in 100 %), ki je bila obdelana z različno količino kvasovk, oziroma brez obdelave s kvasovkami. Povprečni prirasti in končna telesna masa brojlerjev nista kazala pomembnih razlik med različnimi obdelavami. Rezultati celotnega poskusnega obdobja (0-56 dni) kažejo, da so imeli piščanci, krmljeni s 75 % pražene in 25 % surove soje, obdelane z 8 g kvasovk/kg v primerjavi s kontrolno skupino višjo telesno maso ob koncu pitanja, višje dnevne priraste, boljšo konzumacijo in konverzijo krme. Naši rezultati kažejo, da vključitev surove soje v obrok nima negativnih posledic za zdravje piščancev. Najboljše rezultate smo dosegli z uporabo 25 % surove soje, obdelane z 6 g/kg kvasovk v štarterju in 25 % surove soje brez obdelave s kvasovkami oziroma s 75 % surove soje, obdelane z 12 g/kg kvasovk v finišerju.
|