izpis_h1_title_alt

Vpliv velikih rastlinojedih parkljarjev in velikosti vrzeli na pomlajevanje dinarskih jelovo-bukovih gozdov v GGE Vrhnika : diplomsko delo - univerzitetni študij
Šlebir, Aleš (Author), Diaci, Jurij (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, Jerina, Klemen (Co-mentor)

.pdfPDF - Presentation file, Download (8,24 MB)
MD5: C02718AF79DA88DAAD83AE3CB15CACB9

Abstract
V obsežnih jelovo-bukovih gozdovih se je jelka v zadnjih desetletjih hitro sušila. Poleg tega je njena naravna obnova slaba, na kar pomembno vpliva predvsem velika rastlinojeda divjad. Diplomsko delo je nastalo z namenom, da bi preučili, ali je mogoče s pomlajevanjem v manjših ali večjih vrzelih vplivati na pomlajevanje jelke in objedenost gozdnega mladja. Popis objedenosti gozdnega mladja so opravili poleti 2008 na rastiščih Abieti-Fagetum dinaricum v GGE Vrhnika. Popis in meritve so opravili na skupnostodvajsetih ploskvah velikosti 1,5*1,5 m z uporabo sodobnih metod GIS in GPS. Objedenost so ugotavljali v treh višinskih razredih. Skupna objedenostmladja drevesnih vrst v vrzelih je znašala 63 % in je ocenjena kot prevelika. Jelka kot graditeljica sestojev se zaradi velikih pritiskov divjadine pomlajuje. Razlike v objedenosti mladja drevesnih vrst med malimi invelikimi vrzelmi niso značilne; v velikih vrzelih je več višjega mladja listavcev kot v malih. Prav tako niso ugotovili razlik v skupni višini mladja drevesnih vrst. Rezultati kažejo, da se pri obnovitvenih sečnjah ni potrebno omejevati pri izbiri velikosti vrzeli, da bi izboljšali prehransko ponudbo za divjad. Več pozornosti bi veljalo posvetiti uravnoteženemu stanju razvojnih faz in hkrati izboljšati razmere v življenskem okolju divjadi.

Language:Slovenian
Keywords:analiza popisov, objedenost mladja, naravna obnova, velikost vrzeli, rastlinojeda divjad, poškodbe po divjadi
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Tipology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:BF - Biotechnical Faculty
Year:2011
Publisher:[A. Šlebir]
Number of pages:IX, 69 str.
Place:Ljubljana
UDC:630*23(043.2)-163.6
COBISS.SI-ID:3299494 This link opens in a new window
Views:1242
Downloads:290
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:Unknown
Abstract:
In extensive fir-beech forests the Silver Fir was subjected to rapid drying inthe last few decades. In addition, its natural regeneration is poor, upon which large herbivore wildlife has a significant impact. The purpose of our thesis was to investigate the effect of gap size to the success of fir rejuvenation and game damage on tree seedlings. Inventory of the game damage was conducted in summer 2008 in the Abieti-Fagetum dinaricum forests in the Vrhnika GGE. Specifications and measurements were conducted using modern GIS and GPS methods on one hundred and twenty plots at the size of 1,5 * 1,5 m. Game damage to tree species saplings was determined in three height classes. Total game damage on saplings inside gaps was 63%, and is estimated as too high. Silver Fir, whitch is an essential component in these forests, is not rejuvenating as a result of high game pressure. Differences in game damage on seedlings of tree species between small and large gaps are not significantly different; saplings of deciduous trees in larger gaps are higher and denser than in small gaps. Also the significant differences in the total height of the tree species seedlings were not found. The results show that it is not necessary to restrict logging according to the choice of gap size in order to improve the dietary conditions for wildlife. More attention should be paid to a balanced ratio of development phases in the forests, while improving conditions in the wild game living environment.


Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back