izpis_h1_title_alt

Vplivi individualnih in okoljskih dejavnikov na reprodukcijo jelenjadi (Cervus elaphus L.) v Sloveniji : diplomsko delo - univerzitetni študij
Mihelič, Tina (Author), Adamič, Miha (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, Jerina, Klemen (Co-mentor)

.pdfPDF - Presentation file, Download (2,00 MB)
MD5: FADA697A16210703FE470436DF8ED9C0

Abstract
V nalogi so proučevali reprodukcijo prostoživečih košut (Cervus elaphus L.) v Sloveniji. Material za raziskavo so iz rednega odstrela prispevala lovišča s posebnim namenom. Košute, ki so jih obravnavali v raziskavi, so bile odvzete iz populacije, v času med 12. 11. in 30. 12. 2008, na območju kočevske in kamniške regije ter Pohorja. V laboratoriju, na Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire, so opravili pregled maternic in zarodkov. Starost košut je bila ugotovljena z metodo brušenja zob. Podatke o košutah in zarodkihso, skupaj z okoljskimi podatki iz območja, kjer je bila posamezna košuta odstreljena, statistično obdelali. Ugotovili so, da telesna masa košut vpliva na njihov reprodukcijski uspeh, medtem ko niti starost košute, niti populacijsko območje iz katerega je izhajala, nista pokazala vpliva na reprodukcijo. Analiza je pokazala, da noben izmed okoljskih dejavnikov ni povezan z reprodukcijo. Izpostaviti pa je treba, da je vzorec analiziranih košut za tovrstne analize zelo majhen (n = 55). Na podlagi študija literature o reprodukciji jelenjadi so ugotovili, da so rezultati primerljivi z rezultati tako domačih, kot tujih raziskav.

Language:Slovenian
Keywords:reprodukcija, jelenjad, Cervus elaphus L., okoljski dejavniki
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Tipology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:BF - Biotechnical Faculty
Year:2009
Publisher:[T. Mihelič]
Number of pages:IX, 78 str.
Place:Ljubljana
UDC:630*14/15(043.2)=163.6
COBISS.SI-ID:2506662 This link opens in a new window
Views:888
Downloads:289
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Abstract:
The subject of research was the reproduction of wild red deer (Cervus elaphus L.) in Slovenia. Material was sampled as a part of regular yearly shooting plan by the special intent hunting grounds. Hinds included into research were harvested from the 12th of November 2008 to the 30th of December 2008. Harvesting was conducted in the Kočevje, Kamnik and Pohorje region. The examination of uteruses and fetuses took place in the laboratory in the Department of forestry and renewable resources. Exact age of sampled hinds wasdetermined using the molar eruption prediction method. The data on hinds and fetuses have been statisticaly processed together with the environmental data from the area where hinds were harvested. They have established that hindbodymass does influence their reproductive success, however there was no evident correlation of reproductive success to hind age, nor the population area. In the course of the research they could not link any of the analysed ecological constraints to reproductive success, mainly because of a small sample (n = 55). With the study of literature they have come to a conclusion that the results are comparable to domestic as well as foreign researches.


Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back