Odpornost proti antibiotikom predstavlja rastočo grožnjo po vsem svetu zaradi velikega števila mikrobov, ki razvijajo odpornost proti omejenemu naboru zdravil. Tako kot drugi mikrobi so tudi kvasovke, ob njihovi izpostavitvi, sposobne razviti odpornost proti antimikotikom in povzročiti težko obvladljive infekcije. V tem delu smo uporabili nabor 420 genetskih različic, ki so bile kartirane kot genetske determinante za uravnavanje odpornosti proti antimikotikom pri velikem naboru sevov kvasovke Saccharomyces cerevisiae. Po pregledu odkritih različic smo izbrali nekaj najbolj zanimivih, ki se nahajajo v štirih različnih genih – HSP82, AIM29, PIS1 in FKS1. Z uporabo tehnologije CRISPR-Cas9 smo te genetske različice vstavili v genetsko različne seve S. cerevisiae. Nato smo ustvarjene seve fenotipizirali v prisotnosti dveh različnih antimikotikov, ketokonazola in flukonazola. Opazovani lastnosti sta bili generacijski čas (hitrost rasti) in izkoristek (končna gostota populacije) v prisotnosti antimikotika v primerjavi z rastjo v okolju brez antimikotika. Vse proučevane različice so v vsaj enem genetskem ozadju spremenile občutljivost mutiranih sevov na antimikotike v primerjavi z občutljivostjo starševskih sevov. Poleg tega smo primerjali tudi rast ustvarjenih sevov pri dveh različnih temperaturah, 30 °C in 37 °C, da bi preverili, ali predstavljene mutacije izboljšajo ali poslabšajo rast sevov pri povišani temperaturi, vendar razlik nismo opazili. Na koncu smo izmerili še kronološko življenjsko dobo mutant in opazili njeno podaljšanje pri sevih z mutacijami v genih AIM29 in FKS1.
|