Namen magistrskega dela je bil preveriti učinkovitost antioksidantov iz alge Pelvetia canaliculata L., ki lahko predstvaljajo bolj zdravo alternativo sintetičnim antioksidantom, ki imajo lahko negativne učinke na zdravje. V tej študiji smo liofilizirane alge P. canaliculata s portugalske obale dodali neposredno sončničnemu olju, ki ni vsebovalo antioksidantov. Optimizirali smo dva parametra ultrazvočne ekstrakcije za ekstrakcijo bioaktivnih spojin iz alg v olje, in sicer koncentracijo (maso) alg in trajanje ekstrakcije. Po ekstrakciji smo v oljih analizirali naslednje parametre: oksidacijske produkte, kislost, barvo in značilnosti barve (kromatske koordinate (x,y), motnost, prevladujoča valovna dolžina in čistost), vsebnost klorofila, karotenoidov, flavonoidov, skupne fenole, antioksidantivno učinkovitost, določeno z DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) in FRAP (železo-reducirajoča antioksidativna učinkovitost) ter opravili senzorično analizo. Bioaktivni pigmenti so bili uspešno ekstrahirani iz alg v sončnično olje, kar je posledično povečalo antioksidativno učinkovitost olja. Vsebnost klorofila in karotenoidov se je po ekstrakciji alg v olju povečala za 330-krat oziroma 8-krat. Ekstrakcija flavonoidov in fenolov je bila majhna, 9,40 % oziroma 3,10 %. Dodatek P. canaliculata olju ne vpliva na kemijske parametre in kakovost olja (kislost, oksidacijski produkti), vendar vpliva na fizikalne in senzorične parametre (barva, vonj). Potrdili smo, da so takšna olja lahko koristna za živilsko industrijo, saj imajo podaljšan rok trajanja in imajo lahko zaradi ekstrahiranih naravnih spojin tudi nekatere koristi za zdravje.
|