izpis_h1_title_alt

Vpliv različnih postopkov obdelave cvetnega prahu osmukanca na antioksidativni potencial
ID Terbuc, Tina (Author), ID Abramovič, Helena (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window

.pdfPDF - Presentation file, Download (2,38 MB)
MD5: 3998F6D86F188F1F7A1A9F72B13F6DEA

Abstract
V okviru magistrskega dela smo določali vsebnost skupnih fenolnih spojin, skupnih flavonoidov, posameznih skupin flavonoidov in antioksidativni potencial (AOP) cvetnega prahu osmukanca. Zanimal nas je vpliv skladiščenja, toplotne obdelave in načina sušenja cvetnega prahu ter vpliv skladiščenja etanolnih izvlečkov cvetnega prahu na omenjene parametre. Vsebnost fenolnih spojin smo določili spektrofotometrično z uporabo Folin-Ciocalteu reagenta; v svežem cvetnem prahu, ki je bil zbran leta 2019, smo določili med 5,7 in 12,4 mg galne kisline/g suhe snovi. AOP smo določili z metodo lovljenja radikala DPPH• in O2•- ter ugotovili, da preiskovani cvetni prah vsebuje dobre lovilce omenjenih radikalov. Dveletno skladiščenje cvetnega prahu (zamrznjenega pri –18 °C in posušenega pri sobni temperaturi) ne vpliva na zmanjšanje vsebnosti fenolnih spojin, vpliva pa na zmanjšanje AOP med skladiščenjem zamrznjenega cvetnega prahu. Toplotna obdelava vpliva na spremembe v vsebnosti skupnih fenolnih spojin pri nekaterih režimih obdelave. Daljši čas toplotne obdelave vpliva na zmanjšanje vsebnosti skupnih flavonoidov. Liofilizacija ne vpliva na zmanjšanje vsebnosti skupnih fenolnih spojin, skupnih flavonoidov in AOP. Skladiščenje izvlečkov cvetnega prahu na svetlobi pri sobni temperaturi (tri mesece) vpliva na zmanjšanje vsebnosti skupnih fenolnih spojin pri večini izvlečkov. Skladiščenje izvlečkov cvetnega prahu v hladilniku (4 - 8 °C; tri mesece) pri večini izvlečkov ne vpliva na zmanjšanje vsebnosti skupnih fenolnih spojin.

Language:Slovenian
Keywords:cvetni prah, osmukanec, fenolne spojine, antioksidativni potencial, toplotna obdelava, sušenje, skladiščenje
Work type:Master's thesis/paper
Typology:2.09 - Master's Thesis
Organization:BF - Biotechnical Faculty
Place of publishing:Ljubljana
Publisher:[T. Terbuc]
Year:2022
PID:20.500.12556/RUL-135109 This link opens in a new window
UDC:638.178.2:66.094.3.097.8:547.56
COBISS.SI-ID:98757891 This link opens in a new window
Publication date in RUL:23.02.2022
Views:1162
Downloads:74
Metadata:XML DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
Share:Bookmark and Share

Secondary language

Language:English
Title:Effect of different treatments on antioxidant potential of bee pollen
Abstract:
The aim of this thesis was to determine total phenolic and flavonoid content, content of flavonoid subgroups, and antioxidative potential (AOP) of bee pollen. We investigated the influence of storage, heat treatment, and drying method of bee pollen, and the influence of storing bee pollen ethanolic extracts on mentioned parameters. The total phenolic content was determined spectrophotometrically using Folin-Ciocalteu reagent; between 5.7 and 12.4 mg gallic acid/g dry matter was determined in fresh bee pollen, collected in year 2019. AOP was determined by the DPPH• and O2•- radical scavenging method and it was found that the investigated bee pollen contains good scavengers of these radicals. Two-year storage of bee pollen (frozen –18 °C and dried at room temperature) does not decrease total phenolic content, but it does decrease AOP of frozen bee pollen. Heat treatment affects the total phenolic content of bee pollen in some treatment regimes. Prolonged heat treatment has the effect of reducing total flavonoid content. Lyophilisation does not decrease the total phenolic content, total flavonoid content and AOP. Storing bee pollen extracts in light at room temperature for three months decreases total phenolic content in most of the extracts. Storing bee pollen extracts in a refrigerator (4 - 8 °C) for three months does not decrease the total phenolic content in most of the extracts.

Keywords:bee pollen, phenolic compounds, antioxidative potential, heat treatment, drying, storage

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back