izpis_h1_title_alt

Politična participacija mladih okoljskih aktivistov : magistrsko delo
Vinter, Katarina (Author), Lukšič, Andrej (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, Pušnik, Maruša (Co-mentor)

.pdfPDF - Presentation file, Download (1,68 MB)
MD5: CFEC4853CC84EB86E34B521614055A41

Abstract
V magistrski nalogi me je zanimala povezava politične participacije in mladih okoljskih aktivistov. Mladi dandanes vedno manj participirajo v politiki na njeni formalni ravni, kljub temu, da njihova participacija igra pomembno vlogo pri doseganju političnih sprememb. V Sloveniji naj bi se po izsledkih javnomnenjskih raziskav volilna udeležba mladih skozi leta nižala, a mnogi raziskovalci odkrivajo, da naj bi se mladi vedno več vključevali v alternativne politične aktivnosti, kot so protesti, bojkoti, demonstracije itd. Mladi okoljski aktivisti so v Sloveniji ogromno medijske pozornosti pričeli dobivati leta 2019, ko so se začeli odvijati Fridays for future protesti, s katerimi so dobili še več zagona za iskanje novih načinov, kako spremeniti svet na bolje. Z izvedbo devetih poglobljenih intervjujev sem raziskala, kako participirajo na formalni in neformalni ravni ter na kakšen način se povezujejo njihovi vzgibi s politično usmerjenostjo. Izsledki raziskave so med drugim pokazali tudi, da menijo, da je vloga mladih v političnem odločanju skoraj nična, da precej bolj participirajo v neformalni sferi politike kakor v formalni, ter da so na političnem kompasu vsi bolj ali manj levo usmerjeni.

Language:Slovenian
Keywords:podnebne spremembe, okoljski aktivizem, politična participacija, mladi okoljski aktivisti
Work type:Master's thesis/paper (mb22)
Tipology:2.09 - Master's Thesis
Organization:FDV - Faculty of Social Sciences
Year:2021
Publisher:[K. Vinter]
Number of pages:231 str.
Place:Ljubljana
UDC:32:502.1(043.2)
COBISS.SI-ID:81308931 This link opens in a new window
Views:58
Downloads:10
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:Political participation of young environmental activists
Abstract:
In my master's thesis, I was interested in the relation between political participation and young environmental activists. Young people nowadays are less and less involved in politics at its formal level, despite the fact that their participation plays an important role in achieving political change. According to opinion polls, the turnout of young people in Slovenia has been declining over the years, but many researchers are finding that young people are increasingly involved in alternative political activities, such as protests, boycotts, demonstrations, etc. Young environmental activists in Slovenia began to receive a lot of media attention in 2019, when Fridays for future protests began to take place, which gave them more motivation to find new ways to change the world for the better. By conducting nine in-depth interviews, I explored how they participate on a formal and informal level and how their impulses relate to their political orientation. The results of the research also showed that they believe that the role of young people in political decision-making is almost nil, that they participate much more in the informal sphere of politics than in the formal one, and that everyone is more or less left-wing on the political compass.

Keywords:climate change, environmental activism, political participation, young environmental activists

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back