izpis_h1_title_alt

Pomen umetnostnih izrazno-ustvarjalnih medijev kot podpora za osebne in družbene spremembe v socialnem delu : magistrsko delo
ID Baškovč, Tjaša (Author), ID Mešl, Nina (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window

.pdfPDF - Presentation file, Download (1,45 MB)
MD5: 2FA079EC4DC06C2AB386BEB8AB8E3946

Abstract
Socialno delo je znanost in stroka, v kateri se srečujemo z raznolikimi posamezniki in posameznicami, ki se spopadajo z raznovrstnimi stiskami v svojem življenju. To socialne delavke in delavce spodbuja k iskanju različnih načinov dela, za kar se opiramo najprej na razvito socialnodelovno znanje in potem na druge stroke. Interdisciplinarno povezovanje omogoča socialnemu delu kot stroki in znanosti, da se ves čas razvija oziroma išče načine, kako se lahko približa ljudem in na kakšen način lahko sodeluje z njimi. Eno izmed teh strokovnih področij, ki ponuja možen nabor znanj za ravnanje, za raznovrstno raziskovanje rešitev in inovativen pristop k procesu soustvarjanja v socialnem delu, so tudi umetnostne terapije, ki uporabljajo različne vrste umetnosti. Različne umetnostne izrazno-ustvarjalne medije lahko uporabimo tudi v socialnem delu, in sicer za ustvarjanje prostora za komunikacijo in izražanje ter spodbujanje osebnih in družbenih sprememb. V teoretični raziskavi sem na podlagi obsežnega pregleda literature raziskala uporabnost umetnostnih izrazno-ustvarjalnih medijev (plesa, glasbe, likovne umetnosti in dramske igre) v socialnem delu. Preučevala sem, kako lahko v socialnem delu za podporo pri sodelovanju z ljudmi uporabimo umetnost. Raziskovala sem, kaj so teoretska izhodišča različnih umetnostnih terapij (razvoj stoke, definicija, način dela in struktura srečanj), kaj so ugotovitve raziskav o umetnostnih izrazno-ustvarjalnih medijev v procesih pomoči in kakšne so prednosti ter omejitve uporabe umetnostnih izrazno-ustvarjalnih medijev, kakšne so povezave in razlike med umetnostnimi terapijami in socialnim delom in kako lahko umetnostne izrazno-ustvarjalne medije uporabimo v socialnem delu na mikro, mezo in makro ravni. Raziskava pokaže pomen in možnosti uporabe umetnostnih izrazno-ustvarjalnih medijev na različnih ravneh socialnega dela.

Language:Slovenian
Keywords:umetnostni izrazno-ustvarjalni mediji, socialno delo, gib in ples, glasba, dramska igra, likovno ustvarjanje
Work type:Master's thesis/paper
Typology:2.09 - Master's Thesis
Organization:FSD - Faculty of Social Work
Place of publishing:Ljubljana
Publisher:[T. Rink]
Year:2021
Number of pages:1 spletni vir (1 datoteka PDF (130 str.))
PID:20.500.12556/RUL-130376 This link opens in a new window
UDC:364-785.4
COBISS.SI-ID:80383235 This link opens in a new window
Publication date in RUL:14.09.2021
Views:548
Downloads:90
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:The importance of expressive and creative arts media as a support for personal and social change in social work
Abstract:
Social work is a science and a profession in which we encounter a wide variety of individuals who face different kinds of adversity in their lives. This encourages social workers to look for different ways of working, drawing first on the social work knowledge we have developed, and then on other disciplines. Interdisciplinary networking allows social work as a profession and science to continuously evolve or find ways to get closer to people and to engage with them. Art therapies that use different types of art are one of these fields of expertise that offer a possible range of skills for action, for exploring solutions in different ways, and for an innovative approach to the process of co-creation in social work. Different expressive and creative arts media can also be used in social work to create spaces for communication and expression and to promote personal and social change. In my theoretical research, I conducted an extensive literature review to explore the usefulness of expressive and creative arts media (dance, music, visual arts, and drama) in social work. I have been looking at how art can be used in social work to support engagement with people. I researched what are the theoretical backgrounds of different art therapies (development of the stoke, definition, way of working, and structure of sessions), what are the findings of research on expressive-creative arts media in helping processes, what are the advantages and limitations of using expressive-creative arts media, what are the links and differences between art therapies and social work, and how can expressive-creative arts media be used in social work on a micro-level, mezzo-, and macro-levels. The research shows the importance and potential of using expressive and creative arts media on different levels of social work.

Keywords:expressive-creative arts media, social work, movement and dance, music, drama, visual arts

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back