izpis_h1_title_alt

Vpliv gnojenja z organskim gnojilom na stres zaradi slanosti pri fižolu in ječmenu
Bohinc, Sergej (Author), Bole, Martin (Author), Kunčič, Ajda (Author), Marinč, Andraž (Author), Svetina, Manca (Author), Šušteršič, Jan (Author)

.pdfPDF - Presentation file, Download (367,45 KB)
URLURL - Source URL, Visit https://www.bf.uni-lj.si/mma/Collectanea2019.pdf/2021011414585455/?m=1610632734 This link opens in a new window

Abstract
Namen: preveriti vpliv organskega gnojila na rast fižola (Phaseolus vulgaris) in ječmena (Hordeum vulgare) v zasoljenih tleh, določiti vsebnost pigmentov in mineralno sestavo v odvisnosti od načina izpostavitve rastlin. Metode: merjenje sveže in suhe mase poganjkov ter korenin, določanje vsebnosti pigmentov, analiza mineralne sestave poganjkov (XRF), kvalitativno in kvantitativno določanje arbuskularne mikorize (arbuskuli, mikrosklerociji, vezikli, svitki). Poskus smo vzporedno izvedli na primeru enokaličnic (ječmen) in dvokaličnic (fižol). Rastline smo gojili pri različnih izpostavitvah (dodatek gnojila ali brez ter zalivali z navadno vodo ali 0,1 M NaCl). Naredili smo po pet ponovitev vsake izpostavitve in na koncu podatke statistično obdelali. Rezultati: gnojilo je negativno vplivalo na rast rastlin, saj je bila ob njegovi uporabi suha masa poganjkov in korenin rastlin manjša. Vsebnost pigmentov (klorofil a in b) v poganjkih se je ob uporabi gnojila povečala pri obeh vrstah. Gnojilo je pri fižolu vplivalo na večji privzem žvepla ter zmanjšan privzem klora na slanih tleh. Ječmen je ob gnojilu bolje privzel fosfor, mangan, cink in žveplo. Tudi pri ječmenu se je ob uporabi gnojila na slanih tleh zmanjšal privzem klora. V koreninah nismo potrdili prisotnosti arbuskularno mikoriznih gliv. Zaključki: gnojilo je negativno vplivalo na rast rastlin že pri izpostavitvah brez soli. Negativen učinek gnojila se je še bolj izrazil pri izpostavitvi NaCl. Gnojilo je imelo sicer pozitiven učinek na vsebnost klorofilov in zmanjšan privzem klora rastlin v primeru prekomerne slanosti. Uporabljeno organsko gnojilo ni učinkovito pri odpravljanju simptomov prekomerne slanosti.

Language:Slovenian
Keywords:slanost, stres, organsko gnojilo, mikoriza
Tipology:1.01 - Original Scientific Article
Organization:BF - Biotechnical Faculty
Year:2019
Number of pages:Str. 33-38
Numbering:Vol. 10, št. 1
UDC:581.1
ISSN on article:1854-4193
COBISS.SI-ID:5198159 Link is opened in a new window
Views:37
Downloads:15
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Record is a part of a journal

Title:Collectanea studentium physiologiae plantarum
Publisher:Katedra za fiziologijo rastlin
ISSN:1854-4193
COBISS.SI-ID:224389632 This link opens in a new window

Secondary language

Language:Latin
Keywords:Phaseolus vulgaris, Hordeum vulgare

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back