izpis_h1_title_alt

Nasilje nad starejšimi moškimi : diplomsko delo
ID Talundžić, Sandra (Author), ID Šadl, Zdenka (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, ID Hlebec, Valentina (Co-mentor)

.pdfPDF - Presentation file, Download (532,46 KB)
MD5: 486CC6CAB3D12541F3584BDA72720A28

Abstract
Nasilje nad starejšimi je nova problematika na svetu, ki se je pojavila po letu 1970. Nasilje nad starejšimi moškimi je premalo prepoznano, premalo zaznano in o njem se premalo poroča, predvsem zaradi ranljivosti starejših moških in družbenih oziroma kulturnih norm, ki podpirajo tradicionalne moške značilnosti stoicizma in moči. Poleg tega, da so starejši moški prav tako, kot ženske, žrtve nasilja, se soočajo še z dodatnimi težavami, kot so: izguba moči, avtoritete in moškosti. V diplomskem delu so natančno opredeljene vrste nasilja, ki jih starejši občutijo. Omenjene so že narejene raziskave po svetu in v Sloveniji, katere primerjam z lastno kvalitativno analizo. V delu so prav tako omenjeni dejavniki tveganja, ki povečujejo možnosti zlorabe starejših oseb in preventivne rešitve ter priporočila, ki bi starejšim moškim olajšale pot do iskanja pomoči. V svoji raziskavi se osredotočam na starejše moške, ki so se identificirali kot žrtve nasilja. Z njimi sem imela poglobljene intervjuje, kjer sem izvedela, da ti po večini svojih težav ne delijo z drugimi, ali pa so v primeru iskanja pomoči, preslišani.

Language:Slovenian
Keywords:starejši moški, nasilje, kvalitativna analiza, intervju
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FDV - Faculty of Social Sciences
Year:2020
Publisher:[S. Talundžić]
Number of pages:44 str.
PID:20.500.12556/RUL-119445 This link opens in a new window
UDC:364.632-055.1(043.2)
COBISS.SI-ID:28854019 This link opens in a new window
Publication date in RUL:09.09.2020
Views:576
Downloads:152
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:Violence against older men
Abstract:
Violence against older men is a new problem in the world that emerged after 1970. Violence against older men is under-recognized, under-perceived and under-reported, mainly due to the vulnerability of older men and social or cultural norms that support traditional male characteristics of stoicism and power. In addition to the fact that older men, just like women, are victims of violence, they also face additional problems such as: loss of power, authority and masculinity. In my diploma I precisely define the types of violence that older people experience. The research already done around the world and in Slovenia is mentioned, which I compare with my own qualitative analysis. The paper also mentions risk factors that increase the chances of elder abuse and preventive solutions, as well as recommendations that would make it easier for older men to seek help. In my research, I focus on older men who have identified themselves as victims of violence. I had in-depth interviews with them, where I learned that they do not share most of their problems with others, or in case of seeking help, they are overheard.

Keywords:older men, violence, qualitative analysis, interview

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back