izpis_h1_title_alt

Prestopniško vedenje mladih: dejavniki, ki so prispevali k razvoju prestopniškega vedenja in mladostnikovi podporni dejavniki : diplomsko delo
Terglav, Neža (Author), Mešl, Nina (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, Kodele, Tadeja (Co-mentor)

.pdfPDF - Presentation file, Download (2,46 MB)
MD5: 5E356142C9E9E8AC5E18C1A36890FAFA

Abstract
V diplomski nalogi raziskujem dejavnike, ki so pri mladostniku prispevali k razvoju prestopniškega vedenja in dejavnike, ki so bili oz. so mladostniku v podporo. Poleg tega raziskujem, kako zaposleni strokovni delavci v Prevzgojnem domu Radeče podpirajo tam nameščene mladostnike. V teoretičnem delu najprej predstavim obdobje odraščanja, nato se osredotočim na prestopniško vedenje in z njim povezane dejavnike, ki so prispevali k razvoju le-tega, nato pišem o odpornosti in podpornih dejavnikih, socialnem delu z družino in delu z mladostniki, ki so razvili prestopniško vedenje. Empirični del je potekal z izvedbo kvalitativne raziskave. Preko intervjujev sem pridobila informacije od mladostnikov, ki so nameščeni v Prevzgojnem domu Radeče in od tam zaposlenih strokovnih delavcev. V raziskavi sem ugotovila, da je razvoj prestopniškega vedenja pri mladostniku povezan z več različnimi dejavniki, najpogosteje se kot dejavnik pojavljajo izzivi v družini, kot so ločitev oz. razveza staršev, vzgojne strategije staršev ipd. Pomemben dejavnik za razvoj prestopniškega vedenja je tudi družba, ki je mladostnike nagovarjala k prestopništvu. Ugotovila sem, da mladostniki v svojem življenju različno prepoznajo podporne dejavnike. Večina mladostnikov je govorila o družini kot podpornem dejavniku. Pomemben podporni dejavnik pri mladostnikih pa je tudi spremenjen pogled na življenje in prisotnost drugačnih vrednot, kot so jih imeli včasih. Poleg tega sem ugotovila, da strokovni delavci na različne načine podpirajo in opremljajo mladostnike za življenje po odpustu, s čimer se strinjajo tudi mladostniki, saj je večina njih večkrat poudarila, da so jim strokovne delavke v Prevzgojnem domu v podporo.

Language:Slovenian
Keywords:mladostništvo, dejavniki odraščanja, mladostniško prestopništvo, podpora, Prevzgojni dom Radeče
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Tipology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FSD - Faculty of Social Work
Year:2020
Publisher:[N. Terglav]
COBISS.SI-ID:34376451 This link opens in a new window
Views:341
Downloads:125
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:Deviant Behaviour Among Young People: Contributing Factors to the Development of Delinquent Behaviour and Adolescent’s Supporting Factors
Abstract:
In my diploma thesis I research the contributing factors to the development of delinquent behaviour in adolescents and the factors that were or are in their support. In addition, I am researching how the professionals employed at the Radeče Correctional Facility support the adolescents, who were put there. In the theoretical part, I first present the growing up period, then I focus on delinquent behaviour and related factors that contributed to its development, then I write about resilience and supporting factors, social work regarding the family and work with adolescents who have developed delinquent behaviour. The empirical part was carried out by conducting a qualitative research. Through interviews I obtained information from adolescents who are accommodated in the Radeče Correctional Facility and from the professionals employed there. During research, I found that the development of delinquent behaviour in adolescents is associated with several different factors, the most common ones being family problems, such as divorce, parenting strategies, etc. An important factor for the development of delinquent behaviour is also the society which encourages adolescents to delinquent behaviour. I have found that adolescents recognize supporting factors in their lives in different ways. Most adolescents spoke of their family as a supportive factor. An important supporting factor in adolescence is also a changed outlook on life and the presence of different values than they once had. In addition, I found that professionals support and prepare adolescents for life after discharge in a variety of ways, which adolescents also agree with, as most of them have repeatedly emphasized that they have the support of the professionals at the correctional facility.

Keywords:adolescence, factors of growing up, juvenile delinquency, support, Radeče Correctional Facility

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back