izpis_h1_title_alt

VPLIV MEDIJEV NA PORAST ISLAMOFOBIJE V PRIMERJALNI PERSPEKTIVI MED AVSTRIJO IN SLOVENIJO : diplomsko delo
Hodžić, Hafija (Author), Durnik, Mitja (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window

.pdfPDF - Presentation file, Download (780,51 KB)

Abstract
Čeprav islamofobije veliko ljudi ne jemlje kot resno vprašanje, postaja ena od vodilnih groženj miru in enotnosti v Evropi. Islamofobija ni samo nekaj, kar se je zgodilo čez noč, temveč je niz zločinov, storjenih iz sovraštva in diskriminacije, ki so se nabirala v preteklih letih proti muslimanom v Evropi. V diplomski nalogi je predstavljen vpliv medijev v Avstriji in Sloveniji z namenom, da se osredotočijo na sprejemanje islama v obeh državah, saj tako orisujejo obseg doseganja islamofobije. V ospredju te teze je torej preučevanje medijskega vmešavanja v verski svet Avstrije in Slovenije. Predstavljena je tudi razlaga islama kot religije za lažje razumevanje pojma islamofobije, s čimer bi razjasnili napačne predstave o islamu. Teza obravnava pojav islamofobije v obeh državah ter vlogo in vpliv medijev nanjo. V nalogi uporabljamo opisno, zgodovinsko in primerjalno metodo. V raziskovalnem delu se osredotočamo na preučitev parlamentarnih volitev leta 2018 v Sloveniji in parlamentarnih volitev leta 2017 v Avstriji, saj želimo predstaviti glavne vzroke za zmago določene politične stranke in njihovo povezavo z islamofobijo. Skozi raziskavo smo ugotovili, da imajo mediji velik vpliv na družbo. Vendar ko gre za določene teme, kot je islamofobija, podatki kažejo, da v obeh državah obstajajo mediji z visoko stopnjo diskriminacije in sovraštva do muslimanov. Mediji so bili uporabljeni na način, da so ustvarili strah in zavrnitev muslimanov s strani družbe v obeh državah. Da bi pokazali vpliv medijev, zlasti na stopnjo islamofobije, smo predstavili vlogo medijev med volitvami. Pri tem smo prišli do rezultata, da so mediji eden ključnih dejavnikov za uspeh političnih strank in povečanje islamofobije v državah. Tako so bili avstrijski mediji glavni vir informacij in poročanja o političnih kampanjah, ki so zagovarjale boj proti tako imenovanemu političnemu islamu, hkrati pa so s svojo kampanjo sebe predstavile kot idealnega zaščitnika državljanov v boju proti islamu. Podatki o porabi medijev kažejo, da je medijem uspelo doseči svoj končni cilj – vplivali so na družbo, ki bo glasovala za stranke, ki podpirajo protiislamska dejanja. V primeru Slovenije imamo enak scenarij, kjer ima desničarska politična stranka v lasti določene medije in jih zlasti v času volitev uporablja za spodbujanje njihove politike proti migracijam in islamskim ciljem. Čeprav v tem primeru nimamo podatkov o porabi medijev, je medijem vseeno uspelo vplivati na družbo in podpreti stranko, ki zagovarja protimigracijsko politiko.

Language:English
Keywords:islamofobija, Evropa, Avstrija, Islam, Slovenija, mediji, religija, Sveti Koran, Parlamentarne volitve, Anti-migracijska politika.
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Tipology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FU - Faculty of Administration
Year:2020
Publisher:[H. Hodžić]
Number of pages:XVIII, 45 str.
UDC:316.647.5(497.4:436)
COBISS.SI-ID:28751107 Link is opened in a new window
Views:180
Downloads:66
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:Slovenian
Title:THE IMPACT OF THE MEDIA ON THE RISE OF ISLAMOPHOBIA IN A COMPARATIVE PERSPECTIVE BETWEEN AUSTRIA AND SLOVENIA
Abstract:
Although many people do not take Islamophobia as a serious issue, Islamophobia is becoming one of the leading threats against peace and unity in Europe. Islamophobia is not just something that happened over the night, it is a series of hate crime, discrimination, and vilification that accumulated in past years against Muslims in Europe. The diploma thesis presents the impact of the media in Austria and Slovenia with the aim of focusing on acceptances of Islam in both countries as so outline the extent to which Islamophobia reaches. Therefore, the focus of this thesis is an examination of media interference in the religious world of Austria and Slovenia. The paper also presents an explanation of Islam as a religion, for an easier understanding of the concept of Islamophobia, as so the teaching of the Holy Quran in order to clarify misconceptions about Islam. The thesis addresses the emergence of Islamophobia in both countries and the role and impact of the media on it. We use a descriptive, historical, and comparative method. In the research part, we focus on examing the Parliamentary election 2018 in Slovenia and the Parliamentary election 2017 in Austria in order to present the leading causes of the victory of a particular political party and their connection with Islamophobia. Throughout the research, we found that the media have a huge impact, generally on society, but when it comes to certain topics, such as Islamophobia, data shows that in both countries there are media with a high rate of discrimination and hatred towards Muslims. The media were used in a way to produce fear and rejection of Muslims by society in both countries. In order to show the general influence of the media, especially on the rate of Islamophobia, we presented the role of the media during the elections and came to the results that the media are actually one of the key factors in succeeding of political parties and in increasing Islamophobia in countries. Thus, the Austrian media were the main source of information and coverage of political campaigns, which advocated the fight against so-called political Islam, and thus presented their campaign as an ideal protector of citizens in the fight against Islam. Unfortunately, data on media consumption display the huge public interest which indicates that the media have not only succeeded in attracting viewers but have also succeeded in their ultimate goal, influencing society to vote for parties that support anti-Islamic acts. In the case of Slovenia, we have the same scenario, where right-wing political party owns certain media and use them especially in time of elections to promote their right-wing policy of anti-migrations and anti-Islamic aims. Even though we do not have data vi about media consumption in this case, still media have succeeded to influence society to vote for the party that advocates anti-migration policy.

Keywords:Islamophobia, Europe, Austria, Islam, Slovenia, media, religion, the Holy Quran, The Parliamentary election, Anti-migration policy

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back