izpis_h1_title_alt

Pisanje kot ustvarjalna aktivnost v terapiji in delovni terapiji : diplomsko delo
ID Novak Jevtić, Eva Natalija (Author), ID Oven, Alenka (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, ID Plemelj Mohorič, Alenka (Reviewer)

.pdfPDF - Presentation file, Download (518,41 KB)
MD5: CF70161A8096CD8A6618CBD1FC23D849

Abstract
Uvod: V delovno terapevtski praksi se pogosto uporabljajo ustvarjalne aktivnosti, med njimi tudi različne tehnike pisanja. Ustvarjalne aktivnosti imajo veliko terapevtsko vrednost, saj povečajo motivacijo, omogočajo samoizražanje, ter izboljšajo kvaliteto življenja. Različne tehnike pisanja se uporabljajo v različne terapevtske namene in na različnih področjih. Namen: Namen diplomskega dela je bil pregledati izsledke raziskav in ugotoviti, katere tehnike pisanja se uporabljajo v terapevtske namene. Zanimalo nas je tudi, kakšna je uporaba tehnik v delovni terapiji in na katerih področjih delovne terapije (npr. geriatrija, duševno zdravje, pediatrija) se uporabljajo. Metode dela: Uporabljen je bil sistematični pregled literature. V pregled so bile vključene naslednje baze: DiKul, CINAHL, PubMed in Google Učenjak. Iskanje je potekalo z različnimi kombinacijami ključnih besed (delovna terapija, ustvarjalno pisanje, ekspresivno pisanje, poezija) v slovenskem in angleškem jeziku. Iz nabora 57 člankov je bilo v analizo vključenih 19 člankov. Rezultati: V pregledu literature smo članke po tehnikah pisanja razdelili na pet tematskih področij: ekspresivno pisanje, pozitivno pisanje, poezija, ustvarjalno pisanje in pisanje kot terapevtska aktivnost. Navedene tehnike pisanja se v tujini pogosto uporabljajo tudi v delovni terapiji v različne namene. Ekspresivno pisanje se uporablja pri odraslih osebah z depresijo, pozitivno pisanje pa pri odraslih in adolescentih s tesnobo. Tehniki se izvajata individualno. Pisanje poezije in ustvarjalno pisanje se izvajata v skupini, predvsem pri osebah z rakom ali z demenco. V delovni terapiji se najpogosteje uporablja pisanje kot terapevtska aktivnost. Razprava in zaključek: Navedene tehnike pisanja bi v Sloveniji v delovni terapiji lahko uporabili kot aktivnosti ali okupacijo, predvsem na področju duševnega zdravja za lajšanje simptomov depresije in tesnobe, lažje spoprijemanje s stresom in s travmatičnimi dogodki. Delovnim terapevtom, ki bi tehnike želeli vključiti v prakso, priporočamo poglobljen študij le-teh.

Language:Slovenian
Keywords:diplomska dela, delovna terapija, tehnike pisanja, poezija, ustvarjalnost, okupacija
Work type:Bachelor thesis/paper
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:ZF - Faculty of Health Sciences
Place of publishing:Ljubljana
Publisher:[E. N. Novak Jevtić]
Year:2020
Number of pages:31 str.
PID:20.500.12556/RUL-116652 This link opens in a new window
UDC:615.851
COBISS.SI-ID:17680131 This link opens in a new window
Publication date in RUL:31.05.2020
Views:1589
Downloads:398
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
Share:Bookmark and Share

Secondary language

Language:English
Title:Using writing as a creative activity in therapy and occupational therapy : diploma work
Abstract:
Introduction: Creative activities are often used in occupational therapy, including various writing techniques. Creative activities have great therapeutic value because they increase motivation, enable self-expression, and improve quality of life. Different writing techniques are used in therapy for different purposes and in different fields. Purpose: The purpose of the thesis was to review the research findings and to determine what writing techniques are used for therapeutic purposes. We were also interested in the use of techniques in occupational therapy and in what fields of occupational therapy (eg geriatrics, mental health, pediatrics) the techniques are used. Methods of work: A systematic literature review was used. The following databases were included in the review: DiKul, CINAHL, PubMed and Google Scholar. The search was done with different combinations of keywords (occupational therapy, creative writing, expressive writing, poetry) in Slovene and English. Out of 57 articles, 19 articles were included in the analysis. Results: In the literature review, articles were divided into five thematic areas: expressive writing, positive writing, poetry, creative writing, and writing as a therapeutic activity. These writing techniques are often used abroad for various purposes in occupational therapy. Expressive writing is used in adults with depression and positive writing is used in adults and adolescents with anxiety. The techniques are performed individually. Poetry writing and creative writing are performed in a group, especially for people with cancer or dementia. In occupational therapy, writing is most commonly used as therapeutic activity. Discussion and Conclusion: Writing techniques mentioned above could be used in occupational therapy in Slovenia as activities or occupation, especially in the field of mental health to relieve symptoms of depression and anxiety, to cope with stress and traumatic events. Occupational therapists who wish to incorporate techniques into practice are advised to study them in depth.

Keywords:diploma theses, occupational therapy, writing techniques, poetry, creativity, occupation

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back