izpis_h1_title_alt

ANALIZA VZROKOV ZA NASTANEK DRŽAVLJANSKE VOJNE V SIRIJI
PIVK, MITJA (Author), Durnik, Mitja (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window

.pdfPDF - Presentation file, Download (817,24 KB)

Abstract
Sirijo so leta 2011 zajeli množični protesti, ki so se v tistem obdobju širili po severni Afriki v sklopu arabske pomladi. Protesti so se kmalu sprevrgli v nasilje in nekaj mesecev pozneje je Sirija tudi uradno vstopila v obdobje državljanske vojne. Če je bila Sirija pred tem uspešna in razvijajoča se država, ki se je celo pogovarjala z EU o morebitnem pridružitvenem sporazumu, se vseskozi postavlja vprašanje, kako in zakaj se je vse skupaj pričelo. Zdi se, da je neusmiljenost režima pri zatiranju demonstracij sprožilo nasilje, ampak zdi se tudi, da so bili protestniki podobno kot leta 1982, ko se je zgodil masaker v Hami, pripravljeni in organizirani za boj proti režimu, medtem pa tudi ni točno jasno, kdo je dejansko pričel z nasiljem. Magistrska naloga ponuja poglobljeno študijo vzrokov, ki bi lahko privedli do državljanske vojne; od gospodarskih reform, terorizma in zunanjih akterjev do možnih vplivov energetske geopolitke in naravnih virov na dogajanje v Siriji. Metode, uporabljene pri izdelavi naloge, so predvsem proučevanje, analiza in ustrezna interpretacija sekundarnih virov, kot so knjige, e-članki, statistični podatki in analize, članki časopisov in znanstvenih revij. Delo je predvsem prispevek za družbeno okolje, saj ponuja ugotovitve na področju sirskega konflikta ter ugotavlja, kdo ga je dejansko pričel, ugotavlja pa tudi vpliv svetovnih velesil na medije, ki nas lahko zavedejo pri razumevanju državljanske vojne v Siriji.

Language:Slovenian
Keywords:Sirija, Bašar al Asad, državljanska vojna, mirni protestniki, alternativna resnica, terorizem, arabska pomlad, nafta, plin, naravni viri.
Work type:Master's thesis/paper (mb22)
Organization:FU - Faculty of Administration
Year:2019
Views:229
Downloads:105
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:ANALYSIS OF CAUSES FOR THE EMERGENCE OF CIVIL WAR IN SYRIA
Abstract:
Syria was flooded by mass protests in 2011 that spread across North Africa during the Arab Spring. These protests soon turned violent and a few months later, Syria officially entered a civil war. If Syria had previously been a successful developing country that engaged the EU about possibly entering an agreement, the question always arises as to how and why it all began. The regime's ruthlessness in suppressing the demonstrations did not seem to have triggered the violence, but it also appears that similar to the massacre in Hama in 1982, the protesters were prepared and organized to fight the regime, while it is not clear exactly who started the violence. This master's thesis offers an in-depth study of the causes that could lead to civil war; from economic reforms, terrorism and external actors to the potential impacts of energy geopolitics and natural resources on developments in Syria. The methods used in the construction of the assignment are, in particular, the study, analysis and proper interpretation of secondary sources, such as books, e-articles, statistics and analyses, articles of newspapers and scientific journals. The work is primarily a contribution to the social environment, providing findings in the area of the Syrian conflict and identifying who actually initiated it, as well as identifying the influence of the world's superpowers on the media, which can mislead us into understanding the civil war in Syria.

Keywords:Syria, Bashar al Assad, Civil War, peaceful protesters, alternative truth, terrorism, Arab Spring, oil, gas, natural resources

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back