izpis_h1_title_alt

ORGANIZIRANOST VARSTVA STAROSTNIKOV V REPUBLIKI SLOVENIJI S POUDARKOM NA OBMOČJU LAS SRCE SLOVENIJE
ID SAVIČ, ADRIJANA (Author), ID Pečarič, Mirko (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window

.pdfPDF - Presentation file, Download (1,98 MB)
MD5: F5FDCD2724B97E16A67F8593907CC88E

Abstract
Organiziranost na področju varstva starostnikov je tema, ki ji iz leta v leto namenjamo več pozornosti, v prihodnosti pa bo treba imeti še več posluha na tem področju; trendi namreč kažejo, da se Evropsko prebivalstvo naglo stara. Po podatkih Eurostata bo do leta 2050 več kot 36 % prebivalstva starega 65 let ali več, glede na rezultate Eurostatovih projekcij pa bo imela Slovenija leta 2060 skoraj 2.058.000 prebivalcev, od teh bo starejših od 64 let za slabo tretjino. V okviru naloge je bila izvedena raziskava na področju formalne organiziranosti v LAS Slovenije in urejenost vaških jeder, prav tako na območju vseh LAS v Sloveniji. Opravljen je bil tudi intervju s z vodilnim osebjem, ki je del LAS Srce Slovenije. V okviru mednarodne primerjave sem se večkrat osebno posvetovala z deležniki programa HoCare iz Slovenije, ki so mi predstavili širšo sliko na področju inovativnih rešitev na domu. Ključne ugotovitve kažejo na to, da je v Sloveniji formalna oskrba na področju varstva starostnikov zelo raznolika in razširjena po vsej državi. Kljub temu nam še vedno primanjkuje predvsem institucionalne oskrbe; potrebovali bi več ustrezno kvalificiranega kadra, ki bi starostnikom pomagal, da bi dlje časa lahko ostali v domačem okolju. Za razvoj na področju varstva starostnikov so se izkazala za zelo koristna urejena vaška jedra, predvsem na podeželju, ki ljudem nudijo stičišče raznoraznih aktivnosti in oskrbe na enem mestu. Velik korak naprej so tudi inovativne rešitve na domu za starostnike, ki bodo starostnikom nudile udobnejše bivanje v zavetju svojega doma.

Language:Slovenian
Keywords:starostniki, formalna oskrba, vaška jedra, inovativne rešitve na domu.
Work type:Master's thesis/paper (mb22)
Organization:FU - Faculty of Administration
Year:2019
Publication date in RUL:03.09.2019
Views:435
Downloads:171
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:ORGANIZATION OF THE PROTECTION OF ELDERLY IN THE REPUBLIC OF SLOVENIA WITH HIGHLIGHTS ON THE LOCAL ACTION GROUP THE HEART OF SLOVENIA
Abstract:
The organization of care work for older persons is attracting more attention year by year, and in the future, it will require even more attention, as trends indicate that Europe’s population is aging rapidly. According to Eurostat data, by 2050, more than 36 per cent of Europe’s population will be 65 years old or more. By 2060, Slovenia will have nearly 2,058,000 inhabitants, a third of which will be older than 64. As part of the study, we conducted a survey on the formal organization of Local Action Groups (LAG) in Slovenia and on the organization of village centres in areas covered by Slovenian LAGs. An interview was also conducted with the management of the LAG Heart of Slovenia. As part of the international comparison, we also personally consulted with the stakeholders of the HoCare project in Slovenia, who provided us with a wider perspective on innovative home care solutions. The key findings showed that formal care for older persons in Slovenia was very diverse and widespread. Nevertheless, institutional care was still scarce. More adequately trained staff which would help older persons stay at home longer are needed. Village centres which provide people with opportunities to engage in various activities and for care – all in one place – have proven to be of great use in the care of older persons, particularly in the countryside. Another great step forward for home care of older persons are innovative solutions that will give them a more pleasant stay in the comfort of their homes.

Keywords:older persons, formal care, village centres, innovative home care solutions.

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back