izpis_h1_title_alt

Mandarinski našitki v Jagrovi zbirki
ID Roguljič, Nina (Author), ID Vampelj Suhadolnik, Nataša (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window

.pdfPDF - Presentation file, Download (12,07 MB)
MD5: 9BDFC2F0F9BCEACC0778349E6C705501

Abstract
Diplomska naloga se ukvarja s proučevanjem 12 mandarinskih našitkov iz zbirke Ivana Jagra, ki jo danes hrani biblioteka Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Mandarinski našitki so kvadratni našitki iz blaga, ki so bili prišiti na oblačila civilnih in vojaških uradnikov v dinastijah Ming (1368–1644) in Qing (1644–1912). V dinastiji Ming se je razvil sistem uradništva, ki je uradnike delil na civilne in vojaške. Mandarinski našitki so bili uporabljeni za ločevanje med različnimi stopnjami uradništva. Položaj uradnika si je posameznik pridobil preko uradniških izpitov, ki so pri civilnih uradnikih merili uspešnost pri pisanju esejev, pri vojaških pa telesne sposobnosti. Civilni uradniki so imeli na našitkih izvezene motive različnih ptic, medtem ko so imeli vojaški uradniki izvezene različne živali. Videz mandarinskih našitkov se je skozi obdobje dveh dinastij spreminjal, stilske spremembe pa so bile vedno povezane z zgodovinskimi družbenimi in političnimi spremembami tistega časa. Kitajsko dinastijo Ming je v 17. stoletju nasledila dinastija Qing, katere ustanovitelji so bili mandžurskega porekla. Skupaj z novo vlado so se spremenila tudi pravila družbe in pravila nošenja uradniške oprave. V novi dinastiji so se pravila o nošenju mandarinskih našitkov razjasnila in so bila implementirana na vse stopnje uradništva. Mandarinski našitki so poleg motiva živali vsebovali še več vrst ostalih motivov, ki so imeli simbolično vlogo prinašanja sreče in bogastva. Stilske razlike našitkov, kot so simboli, ki se na njih nahajajo, in barve, ki so uporabljene, nam danes pomagajo pri identifikaciji in dataciji le-teh.

Language:Slovenian
Keywords:mandarinski našitki, dinastija Ming, dinastija Qing, Ivan Jager, oblačila
Work type:Bachelor thesis/paper
Organization:FF - Faculty of Arts
Year:2019
PID:20.500.12556/RUL-109270 This link opens in a new window
Publication date in RUL:29.08.2019
Views:715
Downloads:180
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
Share:Bookmark and Share

Secondary language

Language:Chinese
Title:雅格收藏品中的补子
Abstract:
??????????????????????????(Jager)???????????????????????????????????,?????????,???????????????????????????????,?????????????????????????????????????????????????,????????????????????????,?????????????????????????????????????????????????????,???????????,????????????????????????17????????,???????????????,?????????????????????????,????????????????????????????,??????????????,????????????????????????????(??????????)?????????????????????????????????????????????????????????????,??????·??(Ivan Jager)?????,???????????

Keywords:??, ??, ??, ??, ??

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back