izpis_h1_title_alt

Zaupanje v politične stranke in uspeh novih političnih strank
Presečnik, Mojca (Author), Novak, Meta (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window

.pdfPDF - Presentation file, Download (1,32 MB)
MD5: F643C73FBD7B6A336FF961B592A94D1C

Abstract
Javnomnenjske raziskave v Sloveniji zadnja leta kažejo nizko zaupanje v politične institucije, med najnižjim zaupanjem pa zasledimo prav zaupanje v politične stranke. Zaupanje v politične institucije je povezano z udeležbo na parlamentarnih volitvah. Zaznamo lahko, da višja kot je volilna udeležba, večje je zaupanje v politične institucije in posledično politične stranke v državi. V nalogi najprej razlagamo nastanek političnih strank, podrobneje pa nastanek političnih strank v Sloveniji. Osredotočamo se na analizo parlamentarnih volitev v Sloveniji leta 2008, 2011 in 2014 ter ugotavljamo uspešnost novonastalih političnih strank na omenjenih volitvah. Uspeh novonastalih strank primerjamo z uspehom novonastalih strank v izbranih državah: Estoniji, na Češkem, Poljskem in Madžarskem. Ugotavljamo, da je uspešnost novih političnih strank odvisna od več dejavnikov, najbolj od volilnega sistema in višine volilnega praga. Slovenija ima ugoden volilni sistem za vstop novih političnih strank v parlament, primerjalno z izbranimi državami pa je v časovnem obdobju od leta 2008 do 2018 največ novih političnih strank preseglo volilni prag in vstopilo v parlament.

Language:Slovenian
Keywords:Zaupanje v politične stranke, podpora Vladi RS, nove politične stranke, parlamentarne volitve.
Work type:Master's thesis/paper (mb22)
Organization:FDV - Faculty of Social Sciences
Year:2019
COBISS.SI-ID:36018013 This link opens in a new window
Views:713
Downloads:313
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:Trust in political parties and the success of new political parties
Abstract:
Opinion surveys in Slovenia have shown low levels of trust in political institutions during the recent years, especially low levels of trust in political parties. Levels of trust in political parties in correlated with voters turn out at the parliamentarian elections. In the master thesis, we first focus on the process of establishment of political parties in general and specifically in Slovenia. A detailed analysis of parliamentary elections in Slovenia in 2008, in 2011 in 2014 shows that newly established political parties in Slovenia are entering the parliament. The success of newcomers is compared with the success of newcomers in selected countries: Estonia, the Czech Republic, Poland and Hungary. The success of new political parties depends on several factors, the most important ones are electoral system and the electoral threshold. Slovenia has an electoral system that is friendly to new political parties, also the threshold is low and it shows that Slovenia is in comparison to selected countries, a country with the highest number of new political parties that entered the parliament.

Keywords:Trust in political parties, support to the Government of the Republic of Slovenia, newly established political parties, parliamentary elections.

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back