izpis_h1_title_alt

Podoba ženske v južnoafriški družbi in režimu pri Doris Lessing : diplomsko delo
Zgaga, Karolina (Author), Matajc, Vanesa (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window

.pdfPDF - Presentation file, Download (645,50 KB)
MD5: 797169E17F9BADD70A9038C48B7D40C7

Abstract
Diplomska naloga se ukvarja s primerjavo temnopolte in belopolte ženske v Južni Afriki, kot se podoba ženske kaže v romanih Trava poje (1950), Zlata beležnica (1962) in Otroci nasilja (1952-1969) avtorice Doris Lessing. Dela prikazujejo odmik od stereotipne ženstvene ženske v podobi afriških žensk. Namesto tega so v romanih prikazane moderne in nevrotične belopolte ženske, ki morajo same sebe šele odkrivati in se sprejeti. Do takrat se tudi ne morejo poistovetiti z vlogo matere in žene, prav tako pa jih ne more izpopolniti družbena angažiranost. V delih je najmočneje poudarjena prav izgubljenost žensk, ki zanikajo svojo biološkospolno telesnost in ženstvenost kot družbenospolno podobo, ki se povezuje z ženskim telesom. Poleg tega je prikazano tudi dojemanje Drugega, saj se vse tri glavne osebe srečajo z zavračanjem temnopoltih. Protagonistki romanov Zlata beležnica in Otroci nasilja rasizmu nasprotujeta, kar je tudi stališče pisateljice, za katero se zdi, da s številnimi avtobiografskimi motivi v osebah upodobi tudi del sebe.

Language:Slovenian
Keywords:literatura in družba, angleška književnost, imagologija, Južna Afrika, ženske, postkolonializem, patriarhat, avtobiografska literatura, diplomsko delo
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Tipology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FF - Faculty of Arts
Year:2017
Publisher:[K. Zgaga]
Number of pages:52 f.
UDC:821.111.09Lessing D.:305-055.2
COBISS.SI-ID:65031522 This link opens in a new window
Views:1246
Downloads:211
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Abstract:
The thesis engages in comparison of a native and white female in Southern Africa, as shown in the novels The Grass Is Singing (1950), The Golden Notebook (1962), and Children of Violence (1952-1969) by author Doris Lessing. The works show a deviation from a stereotipical feminine female in the image of African females. Instead, they present us with modern and neurotic white females that are yet to discover and accept themselves. Until then, they cannot identify themselves with the role of a mother and wife, nor be fulfilled by social involvement. The works emphasise the feeling of being lost that these women, who deny their sexual physicality and femininity (the gender image which is associated with physicality), know so well. All three individuals meet the issue of rejecting Native Africans, which represents the cognition of the Other. The Golden Notebook and Children of Violence protagonists oppose racism which shows the standpoint of the author, who often seems to portray a part of herself through autobiographic motives in the characters.


Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back