1. Protimikrobna učinkovitost rastlinskih ekstraktov iz navadnega rička (Camelina sativa)Tina Novak, 2008, undergraduate thesis Keywords: protimikrobne snovi, ekstrakt semen navadnega rička, ekstrakti rožmarina, fenolne spojine, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, rast mikroorganizmov, minimalna inhibitorna koncentracija, MIC, metoda dilucije v agarju, metoda difuzije v agarju z diski Full text (file, 1,51 MB) |
2. Ugotavljanje bioaktivnih peptidov s protimikrobno aktivnostjo v fermentiranem mlekuJana Berlec, 2009, undergraduate thesis Keywords: mlečni izdelki, fermentirano mleko, protimikrobne snovi, bioaktivni peptidi, protimikrobna aktivnost, Lactobacillus helveticus BGRA43, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus L8 Full text (file, 679,59 KB) |
3. Protimikrobno delovanje enostavnih fenolnih spojin ter ekstraktov rožmarina in žajblja na različne vrste bakterijDarja Krznar, 2010, undergraduate thesis Keywords: protimikrobne snovi, rastlinski ekstrakti, ekstrakt rožmarina, ekstrakt žajblja, epigalokatehin galat, galna kislina, klorogenska kislina, metode razredčevanja, minimalna inhibitorna koncentracija, razdeto meso, odpornost bakterij, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium Full text (file, 624,23 KB) |
4. Protimikrobno delovanje izvlečkov listja in grozdnih kožic vinske trte (Vitis vinifera L.) na patogene bakterije živilBojana Keser, 2010, undergraduate thesis Keywords: protimikrobne snovi, rastlinski izvlečki, fenolne spojine, izvlečki listja vinske trte, izvlečki grozdnih kožic, vinska trta, Vitis vinifera L., patogene bakterije, Bacillus cereus, Escherichia coli, Salmonella infantis, Staphylococcus aureus, minimalna inhibitorna koncentracija, MIC Full text (file, 913,13 KB) |
5. Antioksidativni učinek zunajceličnih izločkov kulture streptomicet (Streptomyces cinnamonensis in Streptomyces tsukubaensis)Marina Jeremić, 2012, undergraduate thesis Keywords: fenolne spojine, flaviolin, antioksidativna aktivnost, sekundarni metaboliti, protimikrobne snovi, streptomicete, Streptomyces cinnamonensis, Streptomyces tsukubaensis, ekstrakcija na trdni fazi, SPE, HPLC Full text (file, 1,10 MB) |
6. Protimikrobno delovanje rastlinskih fenolnih izvlečkov na antibiotsko odporne in občutljive seve bakterij rodov Campylobacter in StaphylococcusAndreja Petan, 2012, undergraduate thesis Keywords: protimikrobne snovi, rastlinski izvlečki, fenolne spojine, izvlečki grozdnih kožic, vinska trta, izvlečki zelišč, Campylobacter, Staphylococcus aureus, odpornost proti antibiotikom, mebranske izlivne črpalke, inhibitorji izlivnih črpalk, cmeABC Full text (file, 1,48 MB) |
7. Antibiotic resistance modulation and modes of action of (-)-[alpha]-pinene in Campylobacter jejuniAnja Klančnik, Sonja Smole Možina, Katarina Šimunović, Jasna Kovač, Zuowei Wu, Franz Bucar, Qijing Zhang, 2015, original scientific article Keywords: patogeni mikroorganizmi, Campylobacter jejuni, odpornost proti antibiotikom, protimikrobne snovi, pinen Full text (outside link) |
8. Sinteza 3,5-disubstituiranih 1,2,4-oksadiazolov s potencialnim protimikrobnim delovanjemŠpela Zotter, 2016, master's thesis Keywords: DNA-giraza, protimikrobne snovi, zaviralci DNA-giraze, 1, 2, 4-oksadiazol, encimi topoizomeraze Full text (outside link) |
9. Kvantifikacija protiadhezijskega učinka izvlečkov navadnega brina (Juniperus communis) pri bakterijah vrste Campylobacter jejuniŠpela Zorko, 2017, master's thesis Keywords: patogeni mikroorganizmi, Campylobacter jejuni, bakterijski biofilmi, adhezija, rastlinski izvlečki, navadni brin, Juniperus communis, fenolne spojine, eterično olje, protimikrobne snovi, protiadhezijska učinkovitost, molekularne tehnike, PCR, qPCR Full text (file, 2,27 MB) |
10. Vpliv različnih vrst medu na bakterijsko adhezijoMateja Kokalj, 2018, master's thesis Keywords: med, bakterijska adhezija, protiadhezivna učinkovitost, biofilm, protimikrobne snovi, metilglioksal, bakterije ustne votline, ustni streptokoki, amalgam, kompozit Full text (file, 1,56 MB) |